Banánový koláč pečený v panvici

Ak obľubujete kombináciu karamelu a banánu, tak tento koláč musíte vyskúšať!!!

Voňala z neho celá kuchyňa. A preto ho mám rada hneď teplý. Lebo neviem vydrhžať, kým vychladne. Ale keď vychladne, odmenou bude pre vás chrumkavý karamel 🙂

Poznáte moje recepty. Sú jednoduché. Ak čo sa týka ingrediencií, aj postupu, aj použitých pomôcok. Tento raz som piekla koláč vo väčšej  panvici, v ktorej bežne robím chilli con carne, alebo dusím hoväzdinku. Ideálne je, keď je panvica čo najhrubšia. A musí mať aj vyšší okraj. Ak koláč budete piecť v tenkej tortovej forme, nebude taký dobrý. To mám vyskúšané.

karamelový základ:

150 g masla

150 g hnedého cukru

2 banány

cesto:

100 g obyčajného masla

130 g cukru

1 ČL vanilkového extraktu

2 vajíčka

250 g kyslej smotany

220 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

trochu soli

mandľové lupienky

 

Postup

Do hrubej panvice, v ktorej zvyknete pripravovať dusené mäso dáme maslo a cukor. Necháme bublať na miernom ohni asi tak 3 minúty. Vypneme a vložíme priečne prekrojené banány. Oblejeme karamelom a na to pridávame po lyžiciach cesto.

Cesto si pripravíme veľmi jednoducho. Vymiešame maslo, cukor a vanilku. Primiešame vajíčka a smotanu a potom prisypeme múku, prášok do pečiva a soľ.

Cesto uhladíme a dáme piecť do vyhraiej rúry na 200 stupňov. Keď panvicu vložíme dáme rúru na 190 stupňov a pečieme 35 minút. Koláč vyberieme, necháme chvíľku odstáť a potom ho vyklopíme na podnos. Môžeme podávať ihneď s domácou šľahačkou a zmlzlinou, ale výborný je aj vychladnutý. Vrch koláča posypeme na scuhej panvici opraženými mandľovými lupienkami.