Boloňské špagety {naše obľúbené}

Z mojej mánie jesť špagety s kečupom a syrom kedykoľvek a akokoľvek často sa už pomaly v našej domácnosti stáva vtip. Dokonca sme mali jedno obdobie, kedy som dookola robila tieto boloňské špagety a nejako sme sa ich presýtili. Po čase sme si pripomenuli naše chvíle v podnájme za starých čias a v kuchyni opäť panovala „boloňsko-špagetová“ vôňa. Hmmmmm…

Na 4 porcie potrebujeme

1 červená cibuľa
2 PL oleja
300 g mletého hovädzieho mäsa
soľ a korenie
1 dcl červeného vína
2 – 3 PL petržlenu nastrúhaného najemno
200 – 400 ml paradajkové pyré
na hrot noža chilli korenie
špagety

tvrdý syr na posypanie

Postup

Do väčšej panvice si dáme olej a nakrájanú cibuľu, osmahneme a pridáme mleté mäsko. Vareškou sa ho snažíme rozdrobiť na čo najmenšie kúsky. Osolíme a okoreníme. Podlejeme vínom. Pridáme nastrúhaný petržlen, chilli a paradajkové pyré. Môže byť aj pretlak a voda, prípadne lúpané paradajky v konzerve. Ak máte párdňové paradajky, ktoré už mäknú, môžete tam nakrájať aj tie. Pre milovníkov cesnaku mám odkaz, že jeden-dva strúčiky cesnaku vôbec nevadia, práve naopak. Omáčku pomaly varíme, kým sa nám uvaria špagety. Minimálne však 15 minút, aby sa mäsko poriadne urobilo. Ak nie ste tak veľmi hladní, tak omáčke dajte čas a varte ju aj dlhšie, dolejte priebežne odparenú vodu.

Ja som omáčku varila tak dlho, že mäsko paradajkové pyré vcuclo do seba 🙂 aj to sa stáva. Na zjemnenie posypte podávanú porciu tvrdým syrom.

 

DSC_0001-1