Celozrnné ravioli s ricottou a špenátom {zdravé}

Ešte pred mesiacom reklamy lákali na vianočné ľahôdky, dnes dávajú do pozornosti pomôcky na cvičenie a fitness oblečenie. V tomto duchu sa tiež niesol môj nákup – na prvé oko zdravších surovín na varenie. Aj tento recept však potvrdil to, že čo je zdravé, môže byť tiež chutné. Bola som plná očakavaní, čo na to muž, či si nebude pýťať mäso. Naopak, ešte si vypýtal 3 ravoli navyše 🙂

Cesto je ľahučké. Naposledym keď som robila ravioli, urobila som ho veľmi tvrdé a nevládala som ho rozvaľkať. Poučená s minula som bola hrdina a išlo mi to viac od ruky. Z tohot cesta my vystalo cca 6 porcií pre mega hladošov. Nezdá sa to, ale ravioli sú dosť sýte. Príprava by vám mala trvať cca 40 – 60 minút.

400 g celozrnnej pšeničnej múky (môže byť aj špaldová, ale žiaľ, nemali ju v obchode)

3 celé vajíčka

1 bielko

2 PL olivového oleja

30 – 50 ml vody

 

Plnka

250 g ricotta

250 g čerstvého špenátu

1 žĺtko

1 ČL soľ

biele korenie

Ako urobiť plnku? Špenát si dáme do veľké hrnca, prilejeme cca 50 ml vody, prikryjeme a varíme. Uvidíte ako sa špenát scvrkáva, preklopte spodný špenát na vrch. Odstavte, dajte špenát na dosku (bez vody) a veľkým nožom pokrájame na kúsky. V miske si rozmiešame ricottu, soľ, korenie a žltko. Pridáme špenát a premiešame. A je plnka hotová. Bola úžasná a musela som sa ovládať, aby som ju nezjedla 🙂 Tie najjednoduchšie chute sú vždy najlepšie.

Ešte budeme potrebovať:

1 vajíčko/alebo len žĺtko/ na potieranie spojov 

70 g masla rozpusteného v panvici na finálne dochutenie

 

POSTUP: Z múky urobíme misku, do stredu dáme ostatné ingrediencie a vidličkou rovnomerne do riedkych surovím vmiešavame múku, cesto dopracujeme rukou. Rozdelíme na dve časti a dáme do fólie do chladničky aspoň na 15 minút. Cesto dáme na vymúčenú dosku a valčekom vyvaľkáme tenké cesto. Vykrajovátkom na ravioli si vypočítame ako budeme cesto prikrývať. Do naznačených plôch dáme malou lyžičkou plnku v tvare malého orecha. Potrieme žĺtkom/vajíčkom okolo plnky a prykrijeme cestom. Prstami popritláčame a snažíme sa o to tak, aby tam neostal vzduch. Vypichneme a dáme bokom. Takto zúžitkujeme prvú polovicu cesta. Ravioli dávame do vriacej vody, vkladáme opatrne po jednom. Keď raviola vypláva na povch je hotova. Vylovíme jú a dáme do panvice, kde sme si dali rozpustiť 70 g masla. Opražíme trochu na masle z oboch strán a podávame.