Dokonalá torta

Podľa mňa je dokonalá torta taká, ktorá má dokonalo prekrojené cesto a rovné pláty. A tu nastáva problém, na ktorý poradím ľahké riešenie…

Riešenie sa volá niť. Stačí vám pevná nitka, vďaka ktorej prekrojíte cesto torty na dve či viac častí rýchlo a budú chirurgicky rovné.

Tu na tejto torte môžete vidieť ako som sa pokúšala rezať cesto nožom. Vrchný rez je nerovný. No je to katastrofa. Ten najnižší rez je už lepší, ktorý som predelila niťou. Poradilo sa.

DEZERTIKY_Sacherova torta 02

A tu už vidíte, že som išla na istotu a rezala som niťou, nie nožom 🙂 Výsledok je efektnejši.

mrkvova torta 02 (kópia)

Postup ako na to?

  • Vychladnuté cesto torty si dáme na podložku. Ak je kôrka korpusu po obvode chrumkavá a nie vláčna, naznačíme si nožom, v rovnakej výške od spodnej časti, ako má ísť rez.
  • Nachystáme si niť. Ak je tenšia, dáme ju dvojmo. Nachystajte si však dostatočne dlhú niť, cca 1,5 m.
  • Niť dajte okolo korpusu. Pred sebou sa vám konce stretnú. Tie zauzlíme na jeden uzol a uťahujeme. Uistite sa predtým, že je niť na tom správnom mieste – v rovnakej výške od spodnej časti korpusu.