Dvojfarebná celozrnná špaldová bábovka

Po ťažkom dni v práci (pravdepodobnosť, že to bude v pondelok je na 99 %) sa skúste odreagovať a  urobte si túto chutnú bábovku ako odmenu za nespravodlivý pondelok. Na druhý deň ráno to budú tiež raňajky za odmenu, aby bol váš utorok veselší 🙂

Túto bábovku som prvýkrát robila ešte keď som chodila na základnú školu. Je to rodinný recept, ktorý som si osvojila od mojej mamky, ale trošku som si ho upravila 🙂 milujem ju, lebo je rýchla v štýle „Dať všetko do jednej misy, zamiešať a dať piecť“.

Koláč pre 10 ľudí (ale dokážu ho zjesť aj dvaja) je hotový do 3/4 hodiny (pečenie trvá 25-30 minút)

Potrebujeme

4 žĺtky

200 g hnedého cukru (moja mamka dáva 250 gramov)

100 ml oleja

100 ml vody

štipka soli

200 g celozrnnej špaldovej múky

1 prášok do pečiva Dr. Oetker

sneh zo 4 bielkov

4 lyžice kakaa + 1 lyžica vody

 

Postup

Dáme predhriať rúru na 190 stupňov. Žĺtka vymiešame s cukrom cca 3 minúty, potom pridávame na striedačku olej a vodu. Potom postupne vmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Na koniec vyšľahané bielka. Formu vymastíme a vysypeme múkou. 3/4 cesta vylejeme do formy. Do zvyšnej štvrtiny dáme kakao a vodu, rovnomerne vylejeme na bielu časť vo forme. Keď máte radi, posypte cesto hrozienkami či orechmi. Dáme do rúry a pečieme, kým sa okraje nezačnú oddeľovať od formy. Či je hotová môžete overiť vpichnutím špajdle do bábovky. Ak sa na ňu nič nenalepuje, tak ju vyberieme, nech sa zbytočne nevysušuje.

Môj muž ju miluje s ovocným smotanovým jogurtom, ja len tak posypanú práškovým cukrom.

SÚVISIACE ČLÁNKY