Home Made Griotka

Ocino mi urobil nesiernu radosť. Urobil griotku 🙂 Tú domácu nevie nahradiť žiadna kupenská „akože“ griotka a tie višne!!! No krása! Najradšej by som ich jedla plnými hrsťami.

Pár rokov dozadu ocino skúšal griotku a mala úspech. Šla na dračku a po večeroch sme si pred telkou robili taký menší raj. Bola sladučka, pocopkávali sme ju. Mala však riááádne grády, to hej. Potom sme pár rokov nevystihli nazbierať višne a pozabudli na ne. No a tento rok, nastal opäť rok „G“. Mamka vylúpala višne (ktoré už viem ako zúžitkujem do vianočných sladkostí) a ocino ich zalial riadnou dávkou umu. Zasypal cukrom, pridal podľa receptu starej mamy aj škoricu a klinčeky. A ako som sa dozvedela od starej mamy, keď som griotku zlievala do flašiek, mali by sa luhovať aj nejaké tie kôstky, ktoré dodajú griotke hlbšiu koncovku na jazyku.

Luhovali sme ju od leta do konca októbra. Dosť na to, aby sa cukor rozputil a višne sa dôkladne napili alkoholom. Ak máte radi takéto domáce likéry, možete budúce leto nazbierať višne a urobiť si svoj poctivý home made likér i vy.

Potrebujeme:

2 kg vylúpaných višní (zopár z nich môžete nechať s kôstkou)

400 g bieleho cukru

1 celá škorica

5 ks klinčekov

dve sedem-decky umu

Postup:

Višne dajte do 5 L pohára, zasypte cukrom, pridajte škoricu a klinčeky a zalejte rumom, aby boli všetky zaliate aspoň 2 cm nad.

Prikryte a nechajte na tmavom mieste aspoň 2-3 mesiace. Potom cez sitko nalievajte do fliaš a poriadne uzavrite.

Višne možete uskldniť v poháriku a dávať pri pečení do bábovky, štrúdly, bublaniny, čokoládových guliek, višňovo-čokoládovej torty, do čokoládového pudingu, k zmrzline, …

DSC_0173-8