Limetkové zemiaky s ružičkovým kelom

Sú dni, kedy na mäso ani nepomyslím. Výnimkou sú okamihy, kedy muž donesie steaky s mladého býka a vtedy sa nezdržím. Ale bola raz sobota. Mala som na varenie viac času a tak som sa predtým ako som išla niečo variť na večeru najprv silnejšie zamyslela. Zalovila som v pamäti, čo také som naposledy listovala, čo ma zaujalo a tak som si spomenula na jeden časopis, kde kombinovali ružičkový kel a citrón. Keď som to čítala. Najprv som si myslela, že zle vidím. Ale potom si to môj mozog uvaril a usúdil, že to raz skúsi. Ten deň D nastal a keďže mi to chutilo a na posedenie sme s mužom zjedli celý pekáč až do dna, tak sa chcem s vami podeliť o tento recept. Je asi trochu viac pre tých, čo majú odvarené (no možno sa mýlim) a odskúšané. Tie chute sú divoké. A možno by som ich označila za exotické. Veď kyslé zemiaky? To je divné! Či?

Možno aj vy máte radi zemiaky. Ja mám hneď z troch dôvodov:

  • nie je potrebná 100 % pozornosť a popri ich príprave si môžem sadnúť na zadok (keď sa varia na kašu či zapekajú) pretože pri takých palacinkách to nejde a musíte byť jednoducho na nohách 🙁
  • najem sa z nich do sýta
  • sú lacné

Tak poďme na to. je to véééľmi jednoduché:

400 g zemiakov (ak sú mladé, tak v šupke, netreba ich obieliť)

200 g ružičkového kelu /takých 20 guličiek/

1 limetka (šťava samozrejme stačí)

6 PL repkový olej (nešetrite ním)

soľ

jogurt gréckeho typu & gouda

 

Zemiaky si dôkladne umyjeme kefkou, alebo ošúpame. Spolu s kelom dáme do pekáčika a polejeme olejom, limetkovou šťavou, osolíme. Premiešame rukami, aby sa zemiaky kompletne obalili a dáme do vyhriatej rúry (190 stupňpv) na 45 minút. Servírujeme s gréckym jogurtom, alebo kyslou smotanou a posypané goudou či iným tvrdým syrom.

Ten ružičkový kel bol božský. Aromatický, kyselkavý a s tým jogurtom to spolu krásne hralo. Myslím, že bez toho jogurtu či smotany by to bolo take oničom, že? A mäso k tomu vôbec nechýba. A ak hej. Uvarte si párky 😀

DSC_0153-1