Mrkvový koláč s mangovým pyré

Ak chcete pripraviť koláč bez cukru, využite suroviny, ktoré sú prirodzene sladké. Napríklad mrkvu.

Sú dni, keď rozum ovládne chute! Keď moje ruky podvedome siahajú po zdravších potravinách. V taký deň som upiekla tento mrkvičkový koláč. Úplne ľahko si viete predstaviť kombináciu sladuškej mrkvy s orechami, vyšľahanými bielkami a pohánkovou múkou. Mäkký koláčik preliaty mangovým sladoko-kyslým pyré…. hm-mňam. Tak skúsite?

Potrebujeme:

4 žĺtky

1 ČL škorice

1 ČL citrónovej kôry (ja mám vždy po ruke takú tú v minivreckách od Dr. Oetkera)

110 g kokosového cukru  alebo 4 PL medu (voliteľné)

štipka soli

230 g uvarenej mrkvy nastrúhanej najemno

130 g mletých vlašských orechov

20 g pohánkovej múky + na vysypanie formy

1 ČL kypriaceho prášku

4 vyšľahané bielka (dajte si záležať, oplatí sa)

maslo na vymastenie formy

mangové pyré (polotovar z obchodu) alebo topinamburový sirup

Postup

Uvaríme mrkvu. Domäkka, ale aby bola dostatočne pevná na to, aby sme ju postrúhali. Vyhrejeme si rúru na 180 stupňov. Žĺtka vymiešame s cukrom, škoricou a citrónovou kôrou. Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu, orechy, múku s práškom. Primiešame bielka. Dáme na maslom vymastenú a múkou vysypanú formu. Pečieme 40 minút.

Servírujeme preliate s mangovým pyré, alebo polejte topinamburovým sirupom.

DSC_0304-3 DSC_0297-1