Obrátený marhuľový koláč

Marhuľky dozreli. Tie tvrdšie putovali so pohárov a zaliali sa sladuškým sirupom a tie mäkkšie som dala na pomleté orechy a prikryla som ich piškótovým cestom.

Klasika mnohých domácností. Ale ja tú klasiku milujem. Keď vylizujem z misky ešte surové cesto, keď dojedám marhule, ktoré sa nezmestili na plech, a nasávam vôňu keď sa pečie.  

Ak pečieme na malom plechu, potrebujeme:

100 g pomletých vlašských orechov

12 ks marhúľ prepolemých napolovice

Na piškótové cesto:

3 bielka

210 g kryštálového cukru

75 ml repkového oleja

75 ml vlažnej vody

3 žĺtka

150 g hladkej múky

3/4 balenia prášku do pečiva

 

POSTUP

Plech posypeme orechmi a na to naukladáme marhule (6 x 4).

DSC_0554-15

Zalejeme piškótovým cestom. Do veľkej misy dáme šľahať bielka. Keď su na 80 % vyšľahané, pridáme postupne cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Vmiešavame postupe ostatné ingrediencie. Vylejeme na marhule, tak aby boli všetky zakryté. Môžeme si pomôcť aj malou lyžičkou.

DSC_0561-16

Cesto je krásne žlté vďaka domácim vajíčkam

DSC_0563-17

Pri podávaní posypeme práškovým cukrom.

Pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.  DSC_0577-20 DSC_0591-23 DSC_0596-24