Pečený ostriež s kvakou

Od Vianoc ďaleko a už som aj zabudla ako chutil kapor. Zažiadalo sa mi ryby. Vyskúšala som tento raz ostrieža. Stredne veľkú sladkovodnú rybku, ktorá nie je až tak jemná, krásne "lupienkuje" a tak sa veľmi ľahko voľným okom odkotrolujú prípadne kosti /poznámka pre tých, čo majú panický strach z rybích kostí/.

K rybe najčastejšie servírujem hranolky, varené zemiaky alebo zemiakovú kašu. Ryža je podľa mňa katastrofa, vôbec sa mi k rybe nehodí {och-joj! Spomienky na stredoškolský lyžiarsky výcvik ožili a pred očami vidím rybu s ryžou v reštaurácii na Donovaloch. Och-joj.} Uvažovala som chvíľu nad karfiolovým pyré, ale napokon som pripravila kvaku.

Obed či večera pre 4 osoby

ryba:

1 balenie (750 g) filiet ostrieža červeného bez kože od RYBA ŽILINA

100 g obyčajného masla

soľ a korenie

 

príloha:

500 g kvaky (vybrala som z mraziaku už nakrájanú a hlbokomrazenú kvaku od RYBA ŽILINA)

soľ

korenie

1 strúčik cesnaku

vetvička rozmarínu

vetvička tymiánu

80 ml olivového oleja

1 nadrobno nakrájaná šalotka

 

holandská omáčka:

3 žĺtka

šťava z polovice citróna

150 g masla

soľ a korenie

podľa potreby 4 PL sladkej smotany

 

postup

Rybu rozmrazíme. Dáme na maslom vymastený plech, posolíme a okoreníme, na flety dáme plátky masla a pečime vo vyhriatej rúre na 190 stupňov cca 20 minút. Pozor aby rybka neobschla.

Dáme si variť kvaku, zalejeme ju vodou, osolíme, okoreníme, pridáme strúčik cesnaku, vetvičku rozmarínu a tymiánu. Po 15-20 minútach / keď je uvarená ju scedíme, vyberieme bylinky a cesnak. Pridáme na oleji opraženú šalotku. Ak sa Vám zdá kvaka suchá, ešte pridajte maslo. Osolíme a okoreníme.

Kým sa kvaka varí a rybka pečie, urobíme si holandsku omáčku. Ak sa Vám nechce, zachráni to majonéza či dressing 🙂 Vo vodnom kúpeli nad parou prešľaháme žĺtka so šťavou z citróna. Pridávame po kockách maslo a šľaháme. Osolíme a okoreníme. Keď je omáčka veľmi hustá pridáme smotanu. Odstavíme. Mne trochu ozelenela 🙁 asi kvôli tomu citrónu 🙂

DSC_0332-7