Polenta na milión spôsobov

Polenta, alebo kukuričná kaša, sa do našich kuchýň dostala z Talianska, Chorvátska, Rumunska a Čiernej Hory. Avšak obľúbená je aj v Amerike a pomaly si získava svojich priaznivcov aj na Slovensku. Može sa jesť uvarená ako kaša, ale aj grilovaná, pečená či vyprážaná. Dokonca sa dá robiť ako roláda či knedlíky. Je využívaná ako príloha namiesto placiek či zemiakovej kaše, ako príloha k šalátom, ale je vhodná aj ako hlavné jedlo. Stačí ju potrieť ľubovolnou zmesou, alebo na ňu pridať syr či grilovanú zeleninu. Možností je milión. Polenta je zdravá, pretože obsahuje bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Najviac je, že rýchlo zasýti…

Na bylinkovú polentu potrebujeme

200 gramov kukuričnej krupice

750 ml filtrovanej vody

soľ

2 PL obyčajného masla + na vymastenie zapekacej misy či pekáčika

2 hrste čerstvých nasekaných byliniek (petržlenová vňať, tymián)

 

Postup

Kukuričnú krupicu dáme do hrnca a nasucho opekáme, kým nezačne sladučko voňať. Potom za stáleho miešania metličkou pridáme všetkú vodu a privedieme do varu. Poriadne osolíme a zakryjeme. Každé 4 minúty premiešame. Varime 18-20 minút. Keď sa polenta odlepuje pri miešaní z okraja hrnca, je hotová.

Polentu dáme do zapekacej nádoby, ktorú sme nahrubo vymastili maslom. Uhladíme a necháme odstáť asi 3 minúty, potom potrieme rozpusteným maslom, do ktorého sme dali nasekané bylinky. Ešte chvíľku necháme odstáť a podávame. Čas, kedy sme ju nechali odpočívať nám zabezpečí, že sa bude dať dobre krájať na kocky či trojuholníky. Môžete tiež vykrojiť kolieska.

DSC_0015 700px

Variácie

Existuje mnoho variácií, ponúkam niekoľko zaujímavých tipov. Polentu môžeme potierať, alebo ju podávať ako prílohu:

  • cesnak + olivový olej + grilovacie korenie
  • králik na ružovom víne
  • cesnak + olivový olej
  • olej + gorgonzola
  • pór + olej
  • grilovaná zelenina (baklažán, paradajky, paprika, cesnak, cibuľa, cuketa, šampióny)
  • grilované šampióny + petržlenová vňať
  • dusená zelená zelenina (špenát, špargľa, hrášok, fazuľky) + kozí syr
  • krevety + olej + cesnak + petržlenová vňať
  • kozí syr + olej
  • kozí syr + grilované hrušky
  • kozí syr + figový džem
  • dusený špenát + syr
  • špargľa + parmezán
  • cuketa + olej + parmezán
  • šampióny + smotana
  • červená fazuľa v paradajkovej omáčke
  • paradajková salsa
  • kukurica + syr
  • bravčová panenka na prírodno
  • kuracie soté
  • smotana + cukor + vanilka  + maliny

SÚVISIACE ČLÁNKY