Sacherova naked torta

Viete o tom, že sacherova torta vznikla na Slovensku? Pretože otec známeho Sachera, ktorý tento koláč preslávil vo Viedni, žil v Želiezovciach. Syn sa priučil od otca, niečo zdokonalil (a možno ani nie) a Rakúšanom tak torta od Sachera zachutila, že ju jedia dodnes.

V skutočnosti ide o jednoduchý koláč. Opäť sa presviedčam o tom, že jednoduché jedlá sú najobľúbenejšie. Preto u mňa vedú tak primitívne jedlá ako krupicová kaša,  špagety s kečupom a syrom, chlieb s maslom, halušky s bryndzou či uhorkový šalát s kyslou smotanou. 

Potrebujeme

100  gramov masla (dajte aké máte oskúšané a aké máte po ruke – môže byť Palmarin či obyčajné  82 % maslo)

2/3 + 1/4 hrnčeka práškového cukru

200 gramov čokolády

6 vajec

1 a ½ hrnčeka múky

½ ČL soli

maslo na vymastenie formy

kakao na vysypanie formy

1 hrnček marhuľového džemu

1 PL kubánskeho rumu, alebo môže byť napríklad aj voňavé amaretto

1 čokoládová poleva, alebo 90 g čokoláda na varenie + 30 g Cera

 

Postup

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Maslom vymastíme 2 formy s priemerom 20-24 cm. Ak máte len jednu, nevadí, budete piecť na dvakrát. Na dno formy dáme papier na pečenie a až tak priklopíme bočnice formy. Formu vysypeme kakaom, prebytok kakaa vysypeme preč. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 200 gramov čokolády.

Vo veľkej mise vymiešame maslo a 2/3 hrnčeka cukru. Úplne do hradka. Pridáme žĺtka a potom rozpustenú čokoládu. Napokon vmiešajte soľ a múku. Vyšľaháme bielka, najprv samé a potom aj s ¼ hrnčeka cukru – do tuha. Primiešame do hustej masy.

Do dvoch foriem dáme cesto a pečieme na 180 stupňoch 25 – 30 minút.

Keď sú obe cestá vychladnuté, rozrežeme ich stredom nitkou. Získame tak 4 pláty, ktoré plníme marhuľovým džemom, ktorý si dojemna vyšľaháme tyčovým mixérom, aby tam neboli kúsky ovocia. Primešame do neho amaretto,  alebo rum.

Natierame a skladáme postupne cesto a cesto. Vrch potierame úplne najemno.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíte čokoládu a maslo. Polievame iba vrch torty.