Sacherova torta

Odkedy túto známu tortu vytvoril Franz Sacher vo viedenskom Hoteli Sacher uplynulo už 182 rokov. Ja som sa pozrela po viacerých verziach. Tých originálnych receptov som našla niekoľko. Mne však najviac chutí tento, do ktorého cesta nejde kakao, ale čokoláda. 

Cake

100  gramov masla

2/3 + 1/4 hrnčeka práškového cukru

200 gramov čokolády

kakao na vysypanie formy

maslo na vymastenie formy

6 vajec

1 a ½ hrnčeka múky

½ ČL soli

 

Plnka

1 hrnček malinového džemu bez zrniečok a 1 PL Amaretta (alebo iného likéru) na zdrienie džemu

 

Poleva

100 gramov čokolády

50 gramov masla

 

Postup

Predhrejte rúru na 160 stupňov. Maslom vymastíme 2 formy s priemerom 20-24 cm. Ak máte len jednu, nevadí, budete piecť na dvakrát. Na dno formy dáme papier na pečenie a až tak priklopíme bočnice formy. Formu vysypeme kakaom, prebytok kakaa vysypeme preč. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 200 gramov čokolády.

Vo veľkej mise vymiešame maslo a 2/3 hrnčeka cukru. Úplne do hradka. Pridáme žĺtka a potom rozpustenú čokoládu. Napokon vmiešajte soľ a múku. Vyšľaháme bielka, najprv samé a potom aj s ¼ hrnčeka cukru – do tuha. Primiešame do hustej masy.

Polovicu cesta dáme do tortovej formy, pobúchame po pracovnej doske, nech sa uvoľnia bublinky. Dáme do rúry a pečieme 25 minút. Potom otvoríme formu, tortu na papiery prenesieme na mriežku a dáme vychladnúť, dno vymastítme, vysypeme kakaom a možeme dať piecť druhý cake.

Keď sú obe cestá vychladnuté, rozrežeme ich. Návod, vďaka ktorému sa Vám to podarí, nájdete tu.

Natierame a skadáme postupne cestá. Môžeme ich potierať marhuľovým džemom, čo je podľa originálneho receptu. Ja som si vybrala malinový, avšak zrniečok som sa zbavila prepasírovaním cez husté sitko. Na zriedenie som priliala Amaretto. Vrch nepotierame

Vo vodnom kúpeli si rozpustíte čokoládu a maslo. Ak máte heavy cream, tak namiesto masla dajte ¼ hrnčeka heavy cream-u.

DEZERTIKY_Sacherova torta 02