Špagety so zelenou špargľou, parmezánom a strateným vajíčkom

Keď chcete spojiť cestoviny a zelenú špargľu, nemalo by tam chýbať maslo, parmezán a vajíčko. Je to jednoduché, rýchle a najmä chutné jedlo. Dôležitá je však čerstvá vŕzgavá špargľa. Preto je toto jedlo aktuálne len pre apríl a začiatok mája.

Jedlo urobíte do 30 minút (varenie: 12 + 4 minúty)

Na 2 porcie potrebujeme

2 menšie hrste špagiet

14 ks zelenej špargle

2-4 PL parmezánu

2 lyžice masla

soľ a korenie

2 vajíčka

 

Postup

Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou dáme variť cestoviny.

Medzitým si pripravíme špargľu. Odlomíme jej konce (ona sa sama zlomí tam, kde treba – chyťte ju v polovici a na konci a ohnite). Potom ju dôkladne umyjeme.

Keď už sú cestoviny pred dovarením, pridáme k nim špargľu, prikryjeme, nech sa dobre sparí. Varíme 2-3 minútky. Potom zlejeme do sitka. 1 dcl vody si odložíme na neskôr. Do hrnca zo špagiet dáme roztopiť maslo, prisypeme parmezán a potom pridáme aj cestoviny a špargľu. Premiešame, dáme tam vodu zo špagiet. Na cestovine sa urobí tenký povlak, tak to má byť.

Kým sa so špagetami robí špargľa, do bublajúcej vody, ktorú máme v teflónovom hrnci vo výške 3 cm, dáme postupne jedno a potom druhé vajíčko. Predtým si ho však rozbijeme do malej misky. Varíme 4 minúty. Viac nie. Potom ich opatrne vyberieme deravou podberačkou a dáme na mastný papier na pečenie.

Na tanier rozdelíme cestoviny, na vrch položíme vajíčko. Posypeme parmezánom, vajíčko okoreníme a osolíme.