Tekvicová polievka so slaninovými čipsami

Ja bobkový list nedávam, nevonia mi. Ale kto má rád jeho arómu, môže pridať.

Ako malá som ju nemala rada. Ale s vekom sa chute menia a teraz mi jedlá, ktoré som neznášala, veľmi voňajú – chutia a neviem sa ich dojesť.

Keď som bola u rodičov, robila som túto výbornú a jednoduchú tekvcovú polievku. Nie je to žiadana veda. Opäť som sa presvedčila, že kvalitné a čerstvú suroviny sú základom. Vďaka domácej tekvici, tymiánu so záhradky a slaninke to malo grády! A keď si k tomu dáte chlebík z miestnej dedinskej pekárne, budete v nebi 🙂

Potrebujeme:

jedna 30 cm tekvica

500 ml vody

200 ml smotany na šľahanie

soľ

korenie

1,5 PL špaldovej hladkej múky

slaninka

tymián alebo kôpor

chlieb

 

Postup

Tekvicu nakrájame na štvrťky, zbavíme jadierok a šupky a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme do 1,5 litrového hrnca a zalejeme 500 ml vody. Varíme na miernom ohni. Osolíme. Ja bobkový list nedávam, nevonia mi, ale kto má rád jeho arómu, môže pridať. Po 10 minútach varenia pridáme smotanu. Opäť dosolíme, ak treba. V troche mlieka či vody rozmiešame múku. Ktorú vlejeme do polievky cez husté sitko, aby neboli hrčky. Miešame po dne, až kým nezhustne. Ak sa vám zdá málo hustá, rozmiešajte ešte 1 ČL múky rozmiešanej vo vode. Vždy vlievajte do polievky cez sitko. Keď zabuble (prejde varom) a je dostatočne hustá, odstavíme a podávame.

Na panvici opečieme plátky slaninky.

Podávame s opraženou slaninkou a môžete si dopriať aj výpek so slaninky a mladé stonky tymiánu. Kto má rád kôpor, môže pridať do polievky nasekaný.

Už len čerstvý chlieb a môžete papať! Dobrú chuť.
DSC_0920-30

SÚVISIACE ČLÁNKY