Grilovaný hermelín so slivkovým čatní (dia)

Aj keď už po večeroch nie je teplo, tak ako v júni, stále grilujeme. Aj toto leto sme si pršteky oblizovali pri grilovaných kuracích stehienkach, bravčovom karé, baklažáne s cesnakom, zeleninovom mixe z cukety, cibuľe či papriky, tuniakových burgroch, šampiónoch, hovädzích burgroch, kukurici, kuracích prsíčkach, neodmietli sme ani grilovanie chlebíka a experiment s ananásom a prošutom. No a po urobení slivkového čatní sme to skúsili i s hermelínom. Ľudia, bolo vám to prekvapenie, keď i 78 ročná stará mama povedala, že jej to veľmi chutí. A to som si myslela, že na moje experimentovanie sú vhodní len rovesníci 🙂 Stará mama je inovátorka a jej chuťové bunky som teda asi podedila i po nej. Naša rodina by sa mala premenovať na Gurmánovcov 🙂

Základom všetkého nie je hermelín, či encián či iný okrúhly bochník syra, ale slivky 🙂

Slivkové čatní (dia)

4 kg vylúpaných sliviek
650 g ovocného cukru
4 PL octu
1-2 pomôcky na konzervovanie od Dr. Oetkera (pre istotu)
(2 plechy a mlynček na mäso)

Slivky umyjeme, vylúpame a navážime si 4 kg. Pomelieme si prvé dve kilečká, dáme do nich 325 g cukru a 2 PL octu. Dáme na hlboký plech do rúry, ktorú sme vyhriali na 190 stupnov. Tak postupuje aj pri druhých dvoch kilách. Keď začne brečka bublinkovať, dáme na 150 stupnov. Miešame raz za pol hodinku. Dokopy pečieme 3 hodinky a keď ideme okolo otvoríme dvierka, aby vybehla voda/para. Ale ak máte čas, tak môžete piecť aj 4 hodinky, čatní bude hustejšie. Plech vyberiete, pridáte konzervant a premiešate. Dávame do pohárikov, úplne po vrch, mokrou handičkou utrieme okraj a zatvoríme. Dáme dole hlavou.

SÚVISIACE ČLÁNKY