Vianočná parížska torta {Vianočné pečenie}

Výnimočné okamihy si zaslúžia výnimočné chute. V momente keď za oknom hudie vietor nám príde za najlepší nápad pomyslieť si na niečo iné a výnimočné. Cez leto sú v kurze ovocné chute, cez vianočné obdobie je podľa mňa v hlavnej úlohe čokoláda. Na túto parížku dobortu som sa chystala už dlhšie, ale vypekať pre mňa a muža torty je demotivujúce a pre moje telo aj doformujúce. Cez víkend, keď sme boli u rodičov, mamku som nadchla pre môj experiment a pomohla mi (teraz už viem) s mega dobrou tortou. Ta horká chuť čokolády je mňamózna. Myslím, že v rodinnom receptári máme nový recept na tortu.

Základom celej tory je parížska šľahačka. Odporúčam ju pripraviť večer predtým. Alebo ráno. Ja som bola večer lenivá, počkalo ma to ráno a tortu som plnila poobede.

Parížska šľahačka

500 ml smotany na šľahanie

3 PL cukru

2 pl kakaa

200 g horkej čokolády (Kaštany extra dark)

Smotanu dáme do hrnca, pridáme cukor a kakao. Na miernom ohni ohrievame. Pridáme aj polámanú čokoládu. Ja som dala kaštany extra horké, ktoré sú maslovejšie, horkejšie a chuťovo lepšie ako klasická čokoláda na varenie. Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť. celé necháme prevrieť. Urobí sa nám taký riedky krém. Odstarvíme a dáme do chladu. Keď vychladne (musí byť riadne studená) vyšľaháme mixérom na krém. Majte trpezlivosť. Ide to pomalšie, ale zrazu sa Vám začne pod metličkami mixéra rolovať krásna hustá parížska šľahačka. Prosím, nezjedzte ju celú a nechajte si niečo aj na tortu 🙂

 

Korpus 

4 vajíčka

100 g práškového cukuru

80 g polohrubej múky

20 g kakaa

2 PL vody

Korpus si pripravíme z týchto surovín nasledovne: Žĺtka si vymiešame s polovicou cukru, pridáme vodu. Do nich primiešame vyšľahané bielka s druhou polovicou cukru. Vsypeme a vmiešame múku s kakaom. Odporúčam všetky sypké suroviny preosievať cez sitko. Cesto nalejeme do okrúhlej formy, ktorú starostlivo vystelieme papierom na pečenie. Pečieme 30 minút pri 170 stupňoch.

Plnenie torty

2 banány

6-8 PL černicového lekváru (prípadne iný obľúbený lekvár z komory)

Tortu prekrojíme nitkou na dve časti. Ako na to som už písala na tomto blogu v článku Dokonalá torta. Naplníme lekvárom. Poriadne pritlačíme. Potrieme krémom (asi 2 mm), položíme banány prekrojené na polovice. Celé zakryjeme krémom, aj po krajoch.

 

Poleva

50 ml smotany na šľahanie

100 g čokolády

50 g obyčajného masla

Do hrnčeka dáme smotanu a nalámanú čokoládau na mini ohni ohrievame a miešame. Keď je čokoláda rozpustená pridáme zmäknuté maslo. Odstavíme a miešame kým sa maslo nerozpustime. Chvíľu počkáme, miešame a potom vylejeme na tortu. To čo nam posteká dole, môžeme nožom nanášať na okraje, aby bola celé torta obliata. Necháme stuhnúť a ak Vám zvýšil krém /4 PL/, môžete vrch torty dozdobiť. Dajte vedieť ako chutila 🙂

TIP: Tento recept môžete aj modifikovať a urobiť napríklad chutnú roládu či rezy ♥