Maniok: Obľúbený i nebezpečný zároveň

hliza maniok

Maniok (tiež známy ako kasava či tapiok) je tropická plodina, ktorá sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach. Jej jedlou časťou sú výživné koreňové hľuzy, ktoré obsahujú, podobne ako zemiaky, množstvo škrobu a ďalšie dôležité látky. Pozor, listy manioku sú silno jedovaté.

Vo svetovej produkcii škrobnatých rastlín sa maniok nachádza hneď na druhom mieste za zemiakmi. Preto sa v mnohých, najmä afrických kútoch sveta, považuje za základnú potravinu pre milióny ľudí. Aj napriek tomu, že si z nich môžete pripraviť lupienky podobné známym zemiakových chipsom, chuťovo je maniok úplne odlišný. 

Využitie manioku

Do jedál možno zakomponovať hľuzy manioku v rozličných podobách podľa osvedčených afrických receptov. Hľuzy môžu byť spracované na rôzne kaše, maniokovú múku, ktorá je známa najmä vďaka pečivu Pao de Queijo či na spomínané lupienky.