Sladké zemiaky, alebo tiež batáty, majú plnú, sýtu a sladkú chuť. Do našich obchodov sa už dostávajú čoraz častejšie a nie je problém kúpiť si ich. Na internete som o nich čítala už kde čo a najviac sa mi na nich páči, že aj keď sú sladké, majú nízky glykemický index. Dietológovia ich odporúčajú ako súčasť jednálnička a na internete už existuje množstvo receptov s ich využitím. Dajú sa variť, piecť, grilovať, a sú z nich dobré prílohy, placky, koláče, polievky či hlavné jedlá. Avšak práve grilovaním a pečením so šupkou sú batáty maximálne zdravé, lebo z nich náš organizmus dokáže získať veľa betakaroténu a vlákninu. Pri pečení sa v nich štiepia škroby na cukry a preto sú aj pri tejto úprave sladšie.
Pri mojom malom experimente so 4 plnkami som zistila, že sa k nim veľmi hodí červená cibuľa či špenát. Veď skúste sami, ktorá plnka je tá naj. A aj pri tomto recepte platí, že pokojne nechajte pracovať fantáziu a pridávajte, čo má váš jazýček najradšej. Stojí to za to.
Ako si pripraviť obed pre 2 osoby?
2 veľké sladké zemiaky dôkladne umyjeme, prekrojíme a dáme piecť v šupke v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Aby sa po plechu nekotúľali, trochu z nich zrežeme. Po 30 minútach naznačíme nožom okraj a opatrne vydlabeme vnútro, ktoré ešte využijeme a plníme plnkami:
Sedliacka plnka
vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)
1+1 PL parmezán
1/2 červenej cibuli nakrájanaej nadrobno
1 vajíčko (trochu bielka z neho odoberte)
soľ a korenie
Sladký nakrájaný zemiak zmiešame s cibuľou a parmezánom, osolíme, dáme do zemiaku a v strede sa snažíme robiť jamku. Do jamky dáme žĺtko s trochou bielka (celé bielko sa tam nezmestí) a dáme na 10 minút do rúry zapiecť. Predtým, alebo po dopečení treba žĺtko posoliť a okoreniť.
Ak sa Vám žada mäso, možete pridať aj kúsok slaninky.
Plnka a lá Itália
vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)
1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky
1 PL repkového oleja
2 hrste čerstvého špenát
1+1 PL parmezánu
soľ
Na oleji si opražíme cesnak, pridáme španát a trochu vody (2 PL stačia), špenát podusíme a odstavíme, keď vychladne nakrájame ho nožom na menšie kusy, posypeme parmezánom, môžeme dosoliť a pridáme sladký zemiak. Plníme. Vrch posypeme pazmezánom.
Plnka skoro ako od babičky
vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)
uvarené pohánkové krúpy (3 PL) + 6 pl vody + soľ (varíme 5 minút, potom necháme prikryte pokrievkou ešte postáť aspoň 15 minút, zvyšnú vodu zlejeme)
2 pl hrášok
15 g brokolica
pol plátku tvrdého syra
soľ
parmezán na posypanie
Kým sa zemiaky pečú uvaríme si krúpy podľa postupu ako spomínam vyššie. Ku krúpom pridáme hrášok a brokolicu, syr a sladký zemiak. Dosolíme. Plníme. Vrch posypeme parmezánom.
Mexická plnka
vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)
1 PL kukurica
1 menšia paradajka
2 PL zelených fazuliek
1 PL fazuľa
1 plátok tvrdého syra nakrájaný na kocky
soľ, korenie a chilli
Toto je naozaj vydarená plnka. S chilli nešetrite. Zmiešajte všetky ingrediencie a naplňte. Môžete dať ešte do rúry zapiecť, aby sa syr rozpustil.
PS: Vnútro sladkých zemiakov, ktoré Vám ostalo možete použiť do polievky či nechať si ho na druhý deň do inej dobroty :-), napríklad s ním naplniť papriku