Plnené sladké zemiaky 4-krát INAK

Sladké zemiaky, alebo tiež batáty, majú plnú, sýtu a sladkú chuť. Do našich obchodov sa už dostávajú čoraz častejšie a nie je problém kúpiť si ich. Na internete som o nich čítala už kde čo a najviac sa mi na nich páči, že aj keď sú sladké, majú nízky glykemický index. Dietológovia ich odporúčajú ako súčasť jednálnička a na internete už existuje množstvo receptov s ich využitím. Dajú sa variť, piecť, grilovať, a sú z nich dobré prílohy, placky, koláče, polievky či hlavné jedlá. Avšak práve grilovaním a pečením so šupkou sú batáty maximálne zdravé, lebo z nich náš organizmus dokáže získať veľa betakaroténu a vlákninu. Pri pečení sa v nich štiepia škroby na cukry a preto sú aj pri tejto úprave sladšie.

Pri mojom malom experimente so 4 plnkami som zistila, že sa k nim veľmi hodí červená cibuľa či špenát. Veď skúste sami, ktorá plnka je tá naj. A aj pri tomto recepte platí, že pokojne nechajte pracovať fantáziu a pridávajte, čo má váš jazýček najradšej. Stojí to za to.

Sladke zemiaky 4krat INAK

Ako si pripraviť obed pre 2 osoby?

2 veľké sladké zemiaky dôkladne umyjeme, prekrojíme a dáme piecť v šupke v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Aby sa po plechu nekotúľali, trochu z nich zrežeme. Po 30 minútach naznačíme nožom okraj a opatrne vydlabeme vnútro, ktoré ešte využijeme a plníme plnkami:

Sedliacka plnka

vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)

1+1 PL parmezán

1/2 červenej cibuli nakrájanaej nadrobno

1 vajíčko (trochu bielka z neho odoberte)

soľ a korenie

Sladký nakrájaný zemiak zmiešame s cibuľou a parmezánom, osolíme, dáme do zemiaku a v strede sa snažíme robiť jamku. Do jamky dáme žĺtko s trochou bielka (celé bielko sa tam nezmestí) a dáme na 10 minút do rúry zapiecť. Predtým, alebo po dopečení treba žĺtko posoliť a okoreniť.

Ak sa Vám žada mäso, možete pridať aj kúsok slaninky.

 

Plnka a lá Itália

vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)

1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky

1 PL repkového oleja

2 hrste čerstvého špenát

1+1 PL parmezánu

soľ

Na oleji si opražíme cesnak, pridáme španát a trochu vody (2 PL stačia), špenát podusíme a odstavíme, keď vychladne nakrájame ho nožom na menšie kusy, posypeme parmezánom, môžeme dosoliť a pridáme sladký zemiak. Plníme. Vrch posypeme pazmezánom.

 

Plnka skoro ako od babičky

vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)

uvarené pohánkové krúpy (3 PL) + 6 pl vody + soľ (varíme 5 minút, potom necháme prikryte pokrievkou ešte postáť aspoň 15 minút, zvyšnú vodu zlejeme)

2 pl hrášok

15 g brokolica

pol plátku tvrdého syra

soľ

parmezán na posypanie

Kým sa zemiaky pečú uvaríme si krúpy podľa postupu ako spomínam vyššie. Ku krúpom pridáme hrášok a brokolicu, syr a sladký zemiak. Dosolíme. Plníme. Vrch posypeme parmezánom.

 

Mexická plnka

vydlabané vnútro sladkého zemiaku nakrájané na malé kúsky (polovica)

1 PL kukurica

1 menšia paradajka

2 PL zelených fazuliek

1 PL fazuľa

1 plátok tvrdého syra nakrájaný na kocky

soľ, korenie a chilli

Toto je naozaj vydarená plnka. S chilli nešetrite. Zmiešajte všetky ingrediencie a naplňte. Môžete dať ešte do rúry zapiecť, aby sa syr rozpustil.

 

PS: Vnútro sladkých zemiakov, ktoré Vám ostalo možete použiť do polievky či nechať si ho na druhý deň do inej dobroty :-), napríklad s ním naplniť papriku