Hruškový koláč s orechmi

Keď mám čertík sedí na pleci a navádza na sladké, upečiem si niečo anjelsky dobré...

Hruškový koláč som predtým ešte nepiekla. Vždy som siahla skôr po jablkách. Tak som hľadala vhodné kombinácie. Vyšlo mi, že najvhodnejšie je kakaové cesto, spojenie s vlašskými orechmi a chuť perníkového korenia 🙂 Tak vznikol aj tento koláč. Pre tých, ktorí sú zvyknutí na sladené koláče odporúčam pridať viac cukru.

Čo potrebujeme na prípravu koláča do okrúhlej formy s priemerom 24 cm:

1 vajce

100 ml mlieka

4 PL cukru z kokosových kvetov (alebo trstinového) + na posypanie po dopečení

100 ml repkového oleja

1/2 ČL vanilková esencia

1 ČL perníkového korenia

1 prášok do perníka

100 g mletých vlašských orechov

100 g hladkej pohánkovej múky

1 PL kakaa

Maslo na vymastenie formy

3 hrušky – obielené zbavené jadierok a prekrojené na polovicu

 

Postup

Cesto spracujeme postupným pridávaním ingrediencií v poradí ako sú napísané. Cesto dáme do maslom vymastenej formy. Rovnomerne rozmiestnime a potom naskladáme hrušky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov cca 40 minút. Po upečení posypeme cukrom.

 

DSC_0311-2