Hruškový koláč som predtým ešte nepiekla. Vždy som siahla skôr po jablkách. Tak som hľadala vhodné kombinácie. Vyšlo mi, že najvhodnejšie je kakaové cesto, spojenie s vlašskými orechmi a chuť perníkového korenia 🙂 Tak vznikol aj tento koláč. Pre tých, ktorí sú zvyknutí na sladené koláče odporúčam pridať viac cukru.
Čo potrebujeme na prípravu koláča do okrúhlej formy s priemerom 24 cm:
1 vajce
100 ml mlieka
4 PL cukru z kokosových kvetov (alebo trstinového) + na posypanie po dopečení
100 ml repkového oleja
1/2 ČL vanilková esencia
1 ČL perníkového korenia
1 prášok do perníka
100 g mletých vlašských orechov
100 g hladkej pohánkovej múky
1 PL kakaa
Maslo na vymastenie formy
3 hrušky – obielené zbavené jadierok a prekrojené na polovicu
Postup
Cesto spracujeme postupným pridávaním ingrediencií v poradí ako sú napísané. Cesto dáme do maslom vymastenej formy. Rovnomerne rozmiestnime a potom naskladáme hrušky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov cca 40 minút. Po upečení posypeme cukrom.