Jablkové rezy od starkej

Naše staré mamy boli veľmi dobré kuchárky. Najviac sa vytešujem, keď listujem v kuchárkej knihe, ktorú si písala starká. Vždy tam nájdem nejaký zákusok, ktorý si upečiem a ochkám nad tým, aký je úžasný.

Skúšali ste už zákusok z vodovej piškóty? Ja som doteraz vždy vypekala cestá, kde sa pridával olej alebo maslo. Táto vodová piškóta ma však očarila, pretože je chuťovo rovnaká, ako olejová, ale je vláčnejšia, vyššia a má peknú štruktúru. Základom, aby dobre držala je tuho vyšľahaný sneh a poctivo vymiešaný cukor so žĺtkami.

Tento jablkový zákusok som našla v zošite po mojej starkej. Zaujal ma už pri čítaní receptu a to, že sa na nastrúhané jabĺčka dáma piškóta. Gramáže som si upravila pola seba a tiež niektoré ingrediencie.

krém 1/2:

3 dcl mlieka

1 vanilkový cukor

60 g zlatého klasu (tj. 1 a pol vrecka)

♥♥♥♥♥♥

vanilkové jabĺčka (plnka):

4 veľké jablká

1 vanilkový cukor Dr. Oetker

♥♥♥♥♥

vodová piškóta:

4 žĺtka

230 g kryštálového cukru

4 PL vody

1/2 ČL vanilkového extraktu Burbon vanilka Madagaskar od Dr. Oetker

200 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

1 prášok do pečiva

5 PL vody

sneh z 5 bielkov

♥♥♥♥♥

krém 2/2:

200 g masla

200 g práškového cukru

1 žĺtok

4 PL kakaa

1 čokoládová poleva Dr. Oetker

♥♥♥♥♥

Uvaríme si základ krému, aby nám chladol. V mlieku rozmiešame vanilkový cukor a klas. Uvaríme hustú kašu. Prikryjeme fóliou a dáme vychladiť na izbovú teplotu.

Hlboký plech vystelieme alobalom. Na alobal nastrúhame  jablká. Posypeme vanilkovým cukrom. Na to dáme vodovú celozrnnú piškótu, ktoré si urobíme nasledovne:

Žĺtka vymiešame s cukrom a 4 PL vody. Miešame, kým sa cukor v čo najväčšej miere nerozpustí. Prisypeme múku s práškom do pečiva a vodou. Primiešame bielka.

Pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.

Maslo vymiešam s cukrom, žĺtkom a kakaom. Do maslovej hmoty dávame po lyžiciach vychladnutý zlatý klas.

Upečenú piškótu necháme 5 minút vychladiť. Potom preklopíme na nový plech s papierom na pečenie. Alobal dáme opatrne dole. Keď korpus vychladne, rozotrieme na vrch kakaový krém a polejeme čokoládovou polevou, ktorú si ohrejeme v mikrovlnke na 2 minúty.

Dáme vychladiť. Krájame teplým nožom.

DSC_0513-10

Krém zo zlatých klasov som nechala veľmi stuhnúť, tak mi ostali hrudky v kréme 🙁

DSC_0515-11

 

 

SÚVISIACE ČLÁNKY