Minulý rok som robila bazový sirup. To bolo všetko. Ani ja som o tomto recepte na med doposial netušila. Potešila ma ním mamina, ktorá ho doniesla od kolegyne, ktorá ho mala napísaný v starosvetskom rodinnom zošite. Cez víkend sme ho skúsili a myslím, že ho bude robiť od teraz už každý rok! Zamilovala som sa do neho.
25 kvetov bazy
800 ml vody
1 chemicky neošetrený citrón nakrájaná na krúžky
1,5 kg kryš. cukru
Ako na to?
Kvety a citróny zalejeme vodou. Necháme odpočívať aspoň 24 hodín.
Bazovú vodú precedíme cez husté sito do vyššieho hrnca a dáme variť. Po 5 minútach prisypeme cukor a varíme na miernom ohni (malo byť bubllinkovať asi tak 10 cm nad hladinou cca 1 – 1,5 hodinu. Urobíme test. Ak sa med na tanieriku tahá a netuhne na karamel, je to OK. Ak by náhodou tuhol na karamel, tak odstavíme z ohňa a opatrne prilejeme 1,5 dcl vody. Pozor na paru. Premiešame a urobíme opäť skúšku. Med by nemal karamelizovať na kameň, ale mal by sa ťahať.
Dáme do malých pohárikov a zavrieme. Sterilizácia nie je potrebná. Teplom sa pohárik zasterilizuje sám. Pridávame počas zimy do čaju či kávy.