Celozrnné špaldové osie hniezda s cuketou, mrkvou a jabĺčkom bez cukru som pre Vás nahrala aj ako VIDEORECEPT.
kysnuté cesto
kvások: 1 sušené droždie Dr. oetker + 100 ml teplého mlieka + 1 PL hnedého cukru (prípadne stévia)
500 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
120 g rozpusteného obyčajného masla
1 menšia mrkva nastrúhaná najemno
soľ
200 ml mlieka
Postup: Spracujeme na cesto rukou, alebo v robote. Urobíme bochník, posypeme múkou a necháme vykysnúť cca 30 minút.
Plnka
1 väčšia cuketa nastrúhaná nahrubo (cca 330 g), vyžmýkame z nej po 5 minútach od nastrúhania prebytočnú vodu
1 jablko nastrúhané nahrubo
100 g (3 hrste) sušených hrozienok, premyjeme teplou vodou
1 PL medu
1 ČL mletej škorice
štipka muškátového kvetu
štipka soli
Na potretie: 1 vajíčko
Na posypanie: 100 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
Postup
Dáme vyhriať rúru na 190 stupňov. Po vykysnutí rozdelíme na 3 bochníky. Rozvaľkáme, na jednu tretinu po šírke od okraja nanesieme plnku. Zvaľkáme do rolády. Krájame hniezda, asi 2 cm hrubé. Dáme na plech a rozcapkáme rukou. Potrieme vajíčkom a posypeme orechmi. Dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút. Ak nevieme či to je OK, tak pozrieme od spodku osieho hniezda, či je dosť upečené.
Pre tých, čo by chceli osie hniezda viac sladké, môžu si na ne dať aj džem. Alebo posypať práškovým cukrom.