Chlebík s tekvicovým pyré a orechmi

Mamka mi nabalila tekvicu hokajdo, ktorú dopestovala v záhradke. V Kittsee som si k nej kúpila ešte maslovú tekvicu a pečenie chlebíka na raňajky sa mohlo začať.

Tekvicové pyré

Základom chlebíka je ako inak tekvicové pyré. U nás sa mi ho neporadilo kúpiť v plechovke, čo mi malo ušetriť čas. No napokon som aj rada, lebo som musela, toto na pohľad nechutné a jazyku chutné pyré, urobiť doma. Bola to hračka. Urobte si ho aj vy. Príjemne vám prevonia byt a naladíte sa na jeseň.

Na plech s pečiacim papierom rozpolíme cca 700 g tekvicu hokajdo a cca 1 kg maslovú tekvica, ktoré sme predtým poriadne umyli. Polievkou lyžicou vyberieme jadierka. Rozkrájame na štvrtiny. Dáme piecť do rúry na 40 minút pri 200 stupňoch. Aspoň dva razy počas pečenia otvoríme dvierka na rúre, aby vybehla von para. Upečenú tekvicu dáme do misky a rozpučíme pučidlom na zemiaky. Ja som šupku nedávala dole, iba ak šla dobrovoľne. Pyré, ktoré nepotrebujeme ihneď do koláča, môžeme uzavrieť do pohárika a zasterilizovať na horšie časy.

Sladký chlebík s tekvicovým pyré a orechmi

2 hrnčeky hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL mletej škorice
1/4 ČL pomletého muškátového orieška
1/2 ČL soli
100 g roztopeného čajového masla
1 hrnček tekvicového pyré
1 hrnček hnedého cukru
1/2 ČL vanilkovej esencie Dr. Oetker
1 PL citrónovej šťavy
2 hrste nahrubo nasekaných vlašských orechov

Postup

Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Všetky suroviny okrem orechov spolu zmiešame, dáme do formy vystlanej papierom na pečenie. Uhladíme. Posypeme orechmi. Pečieme 35 minút. Necháme vychladnúť aspoň 11 minút a až potom vyberieme z formy. Ak to vydržíte 🙂