Ak zvyknete robievať ryžový nákyp, určite ste sa už asi neraz zamysleli, ako by to šlo naslano 🙂
Cuketa má v sebe množstvo vody. Naopak ryža vodu pri varení pije ako špongia. Na dochutenie je ideálny syr alebo slaninka, pripadne obe suroviny a všetko stačí dať do jedného pekáča a nechať piecť v rúre. Výborný obed na sobotu, kedy nemáte čas vystávať v kuchyni a variť, ale chcete ešte stihnúť kadečo iné…
6 porcií
čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 1 hodina
Ingrediencie:
3 vajíčka
100 ml olivového oleja
500 g nastrúhanej surovej cukety aj s vodou (ošúpaná a bez jadierok)
100 g hnedej natural ryže
150 syru ementál na kocky
200 g slaninky na kocky
1 strúčik cesnaku
soľ a korenie
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej mise. Dáme do plechu s rozmerom polovice bežného plechu, alebo do zapekacej misy. Nádobu vytrieme maslom. Pečieme pri 180 stupňoch 1 hodinu prikryté alobalom. Na posledných 10 – 15 minút necháme zapiecť bez alobalu.
Toto jedlo si môžeme pripraviť do pekáča aj skôr. Prikryť fóliou a skladovať v chladničke. Potom to už môže šupnúť na hodinu do rúry aj váš manžel či syn 🙂