Cuketový nákyp s hnedou ryžou

Ak zvyknete robievať ryžový nákyp, určite ste sa už asi neraz zamysleli, ako by to šlo naslano 🙂

Cuketa má v sebe množstvo vody. Naopak ryža vodu pri varení pije ako špongia. Na dochutenie je ideálny syr alebo slaninka, pripadne obe suroviny a všetko stačí dať do jedného pekáča a nechať piecť v rúre. Výborný obed na sobotu, kedy nemáte čas vystávať v kuchyni a variť, ale chcete ešte stihnúť kadečo iné…

6 porcií

čas prípravy: 15 minút, čas pečenia: 1 hodina

Ingrediencie:

3 vajíčka

100 ml olivového oleja

500 g nastrúhanej surovej cukety aj s vodou (ošúpaná a bez jadierok)

100 g hnedej natural ryže

150 syru ementál na kocky

200 g slaninky na kocky

1 strúčik cesnaku

soľ a korenie

 

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej mise. Dáme do plechu s rozmerom polovice bežného plechu, alebo do zapekacej misy. Nádobu vytrieme maslom. Pečieme pri 180 stupňoch 1 hodinu prikryté alobalom. Na posledných 10 – 15 minút necháme zapiecť bez alobalu.

dsc_0064-1

Toto jedlo si môžeme pripraviť do pekáča aj skôr. Prikryť fóliou a skladovať v chladničke. Potom to už môže šupnúť na hodinu do rúry aj váš manžel či syn 🙂

dsc_0068-3 dsc_0073-4