Skúšali ste už zákusok z vodovej piškóty? Ja som doteraz vždy vypekala cestá, kde sa pridával olej alebo maslo. Táto vodová piškóta ma však očarila, pretože je chuťovo rovnaká, ako olejová, ale je vláčnejšia, vyššia a má peknú štruktúru. Základom, aby dobre držala je tuho vyšľahaný sneh a poctivo vymiešaný cukor so žĺtkami.
Tento jablkový zákusok som našla v zošite po mojej starkej. Zaujal ma už pri čítaní receptu a to, že sa na nastrúhané jabĺčka dáma piškóta. Gramáže som si upravila pola seba a tiež niektoré ingrediencie.
krém 1/2:
3 dcl mlieka
1 vanilkový cukor
60 g zlatého klasu (tj. 1 a pol vrecka)
♥♥♥♥♥♥
vanilkové jabĺčka (plnka):
4 veľké jablká
1 vanilkový cukor Dr. Oetker
♥♥♥♥♥
vodová piškóta:
4 žĺtka
230 g kryštálového cukru
4 PL vody
1/2 ČL vanilkového extraktu Burbon vanilka Madagaskar od Dr. Oetker
200 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
1 prášok do pečiva
5 PL vody
sneh z 5 bielkov
♥♥♥♥♥
krém 2/2:
200 g masla
200 g práškového cukru
1 žĺtok
4 PL kakaa
1 čokoládová poleva Dr. Oetker
♥♥♥♥♥
Uvaríme si základ krému, aby nám chladol. V mlieku rozmiešame vanilkový cukor a klas. Uvaríme hustú kašu. Prikryjeme fóliou a dáme vychladiť na izbovú teplotu.
Hlboký plech vystelieme alobalom. Na alobal nastrúhame jablká. Posypeme vanilkovým cukrom. Na to dáme vodovú celozrnnú piškótu, ktoré si urobíme nasledovne:
Žĺtka vymiešame s cukrom a 4 PL vody. Miešame, kým sa cukor v čo najväčšej miere nerozpustí. Prisypeme múku s práškom do pečiva a vodou. Primiešame bielka.
Pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.
Maslo vymiešam s cukrom, žĺtkom a kakaom. Do maslovej hmoty dávame po lyžiciach vychladnutý zlatý klas.
Upečenú piškótu necháme 5 minút vychladiť. Potom preklopíme na nový plech s papierom na pečenie. Alobal dáme opatrne dole. Keď korpus vychladne, rozotrieme na vrch kakaový krém a polejeme čokoládovou polevou, ktorú si ohrejeme v mikrovlnke na 2 minúty.
Dáme vychladiť. Krájame teplým nožom.
