Jablkové želé DOUBLE

Raz som niekde zazrela dvojfarebnú panna cottu a tak som si povedala, že by sa to dalo aj s džemom či želé. Cez víkend som nazbierala u starej mamy dva druhy jabĺčok. Jedny také typické sladko-kyslé „rubíny“ a druhé s bordovou šupkou, ktorá sa do bielej dužiny vpíja ako atrament, myslím, že ich volajú „Malináče“.

Želé s limetkou

1 liter jablkovej šťavy z odrôd jonagold, alebo rubín, či iných jabĺk s červenou šupkou
šťava z jednej limetky
kôra nakrájaná na pásiky z jednej polovice limetky
1 Gelfix Dr. Oetker 3:1
120 g ovocného cukru
120 g bieleho cukru

Postup: Jablká odšťavíme, dáme do hrnca, pridáme nakrájanú limetkovú kôru a šťavu. Vmiešame Gelfix a 2 PL cukru. privedieme do varu. Varíme 1 minútu, potom pridáme zvyšný cukor a varíme cca 5 minút. Priebežne zberáme penu. Odstavíme z ohňa, pozberáme penu a vlievame do polovice do pripravených pohárikov. Potom dáme do šikmej polohy. Mne pomohla forma na mafiny. Necháme tuhnúť cca 12 hodín.

Želé s malinami

200 g malín
800 ml jablkovej šťavy z jabĺk odrody Malináč
zvyšok kôry z limetky
1 Gelfix Dr. Oetker 3:1
220 g bieleho cukru

Postup: Jablká odšťavíme a pridáme ho hrnca k malinám (môžu by aj mrazené). Pridáme kôru a Gelfix spolu s 2 PL cukru. Privedieme do varu. Po minúte pridáme zvyšný cukor a za občasného miešania varíme cca 5 minút. Odstavíme, pozberáme penu a plníme druhú polovicu pohárikov. Pozor, nedávajte dole viečkom. Poriadne uzatvorte a nechajte v pokoji stuhnúť.

Želé je výborné k paštétam, k bábovke, k mafinkám, k palacinkách, k bielemu jogurtu, alebo len tak priamo z pohárika, keď máte chuť na niečo sladké. A tiež je to super darček 🙂