Karfiol so syrom pecorino

Keď má zelenina nevýraznú chuť a chcem ju dosoliť, buď zvolím slanší zrelý syr, alebo siahnem po údenej slaninke

Na zapekanie používam veľmi veľa syrov. Je pravda, že dosť časo si veberam aj podľa tohto, koľko stojí. Na chlieb s maslom si kúpim aj kvalitnejší syr, lebo to hneď na jazyku cítim, keď je lacnejší. Skúste však zapiecť karfiol so syrom pecorino. Toto mi chutilo, tak preto vám túto kombináciu dávam do pozornosti.

Keď zapekám zeleninu najčastejšie do cestíčka, ktorým prelievam zeleninu dávam tradičný ementáler, eidam, ale aj parmezán, syr s modrou plesňou. Keď to teraz vypisujem, uvedomujem si, že nie som prieberčivá a viem uvariť z hocijakého syru. Mám svoje viac a menej obľúbené verzie. Táto s pecorinom patrí do skupiny top obľúbených.

RECEPT:

1 malá hlávka karfiolu

2 vajíčka

1 malý grécky jogurt

soľ

syr pecorino (tvrdý talianksy syr vyrábaný z ovčieho mlieka)

Karfiol uvaríme vo vode. Stačí krátko, lebo ešte sa bude piesť v rúre, nech nie je ako blato. Zelenina by mala mať svoju chrumkavú chuť 🙂 Ak ho náhodou rizvaríte, urobte z neho kašu…

Karfiol rozkúskujeme na ružičky a zelejeme cestíčkom, ktoré tvorí vajíčko, soľ, jogurt a najemno nastrúhaný syr pecorino. Pečieme pri 180 stupňoch cca 25 minút.

DSC_0926-31
Keď má zelenina nevýraznú chuť a chcem ju dosoliť, buď zvolím slanší zrelý syr, alebo siahnem po údenej slaninke 🙂