Krémová de luxe špenátová polievka s vajíčkom

Moja mama pripravuje špenát tak, že ho dôkladne prepasíruje cez husté kovové sitko. A preto som sa čudovala, že moji rovesníci špenát odmietali…  Tu je recept od maminy, ktorý som mierne upravila podľa seba.

Jedlo je hotové do pol hodiny (varenie trvá 15 minút)

Na 2 porcie potrebujeme

1 rozmrazený špenátový pretlak

1 strúčik cesnaku nakrájaný na malé kúsky

2 lyžice 82 % masla

100 ml smotany na šľahanie

1 lyžica kukuričného škrobu

soľ

na hrot noža mletý muškátový oriešok

mlieko podľa potreby, cca 300 ml

2 vajíčka na voľské oko, maslo a soľ

 

Postup

Do hrnca dajte maslo, ked sa rozpusti pridajte cesnak a trochu orestujte. Odstavte z ohňa. Vo vysokej mise tyčovým mixérom rozmixujte špenátový pretlak a po lyžiciach pasírujte cez husté sitko do hrnca. Ostane dost veľa odpadu, ale to nevadí, dôležité je, aby sa do hrnca nedostali tvrdé žilky z listov špenátu. Opať dajte variť. Pridajte smotanu a múku. Miešajte to šľahacou metličkou a podľa potreb pridávajte mlieko. Osoľte a priveďte do varu. Varte 1-2 minúty. Na záver pridajte muškátový oriešok a prípadne dosoľte. Urobte volské oká. Môžete podávať s bagetou, alebo bez.

PS: Odkaz pre tých, ktorí nemajú radi špenát. Keď nie je správe pripravený, v ústach cítite jeho tvrdé kostanky a žilky, ktoré sú z jeho listov a preto sa vám znecutil 🙁 skuste to preto ako ja 🙂