Lahodná zapekaná treska {Štedrá večera}

Vôňa ryby je vôňa Vianoc. Preto si neviem predstaviť štedrovečernú hostinu bez ryby!

Jeden z receptov na chutnú vianočnú rybku, ktorá je jemná, bez kostí a príjemne môže nahradiť kosťokapra. Vybrala som si tresku tmavú – je cenovo prijateľná, má chudé lahodné mäsko a pevnú konzistenciu, takže nie je ako blato, čo nemám rada. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Ja som si vybrala variant, ktorý sa pripravuje výhradne v rúre, keďže nemám rada smrad po oleji pri vyprážaní, ktorý sa potom usadí v celom dome. Táto príprava zároveň šetrí čas. Takže ak sa pýtate: „Akú rybu pripaviť na štedrú večeru?“ Odpoveď je: „Tresku :-)“

450 g tmavej tresky /chrbtové filety/ Frodo (distribuuje Ryba Žilina)

250 ml sladkej smotany (33 %)

3/4 hrnčeka nastrúhaného parmezánu

polovica nakrájanej cibuľe

2 PL nasekanej petržlenovej vňate

2 PL citónovej šťavy

2 PL obyčajného rozpusteného masla + na vymazanie zapekacej misy

soľ

DSC_0163-1 DSC_0168-2

Postup: Dáme si vyhriať rúru na 200 stupňov. Filety tresky umyjeme, osolíme a dáme do pekáčika, ktorý vytrieme maslom. Nie je potrebné čakať, kým sa filety úplne rozmrazia, nebojte sa, nepustia vodu. Toto je poctivá rybka. Zalejeme smotanovou omáčkou, ktorú si pripravíme zmiešaním parmezánu, masla, cibuľe, vňate, citrónovej šťavy a smotany. Dochutíme soľou. Pečieme 20 minút. Potom prepneme na gril a ešte necháme pripiecť vrch cca 3 minúty. Omáčka okolo ryby krásne zhustne a určite ju vyjede do poslednej lyžice, tak ako ja 🙂

K rybe môžete servírovať tradičný zemiakový šalát, ale výborne sa hodí aj zemiaková kaša, či iná zeleninová kaša s poctivou dávkou voňavého masla. Ja som urobila batátovú.

DSC_0174-3 DSC_0176-4 DSC_0179-5

Batátová maslová kaša

1 veľký batát

1 stredne veľký zemiak

2 mrkvy

soľ

3 PL masla

Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Varíme v osolenej vode. Keď je mäkká, zlejeme – ale nemusíme poctivo, môže ostať pár kvapiek vody v zelenine. Ona ju ešte vsaje späť a nebude kaša taká hustá a pevná. Pridáme maslo a kašu rozpučíme ručným pučičom. Nemusíte do hladka, môžu ostať aj väčšie kúsky zeleniny. Ak je potrebné, dosolíme.

DSC_0200-7

Prajem vám príjemné prípravy štedrej večere a rybu bez kostí! PS: táto treska nemala ani jednu 🙂 DSC_0203-8