Paradajková polievka {moja obľúbená}

Keď sa ma niekto opýta, ktorá je moja obľúbená polievka. Neváham. Je to paradajková. Ale červená 🙂 Polievky vo všeobecnosti milujem, lebo sú rýchlo navarené a lahodné. Cez týždeň ich nejem, ale víkendový obed bez nich nie je to pravé.

Najčastejšie robím polievku tak, že použijem pasírované paradajky od Podravky. Alebo siahnem po klasike v konzerve. Je to v podstate jedno, ale hlavne nech je toho pretlaku / pasírvaných paradajok veľa. Aby bola červená.

500 ml pasírované paradajky 
pol menšej cibule – ošúpanej celej
soľ
1 PL hnedého cukru
1 PL olivového oleja a trochu rozmarínu, oregana či bazalky
2 PL zemiakového škrobu na zahustenie

tvrdý syr na dochutenie – nastrúhaný na hrubo

Do hrnca dáme pasírované paradajky a dolejeme vodou (1:1). Pridáme cibulu, cukor, soľ. Dáme variť. Ešte zo studenej polievky si odobereme časť (100 ml) do misky a rozmiešame v nej škrob. Vlejeme do polievky. Pridáme aj olivový olej a byliny. Za občasného miešana necháme zovrieť.

Zo školy a škôlky sa pamätám na paradajkovú polievku s ryžou či cestovinou, ale my používame nahrubo nastrúhaný syr. A veľa.