Veľmi, veľmi potichučky si v kuchyni chystám cesto na šišky, pretože aj napriek tomu, že mám mesiac v štýle #zdraveachutne, začala som konečne pravidelne behať a snažím sa stravovať zdravšie, respektíve striedmejšie , tak šišky som proste musela urobiť. Zo všetkých strán počujem o fašiangu, a moje srdce mi nedovolí neurobiť si ich. Ale za trest si dám o 3 km viac. Sľubujem :-)))))No nebudú vyprážané. Budem ich piecť. Polevu však musím dať, to by nebolo ono. To by mi nešlo dolu krkom 😀
Ako na to?
Urobíme si kvások:
1 sušené droždie Dr. Oetker
75 ml mlieka
1 PL hnedého cukru
Kým kysne kvások. Do veľkej misy si dáme:
250 g hladkej múky
35 g práškového cukru
35 g kakaa
štipka soli
75 ml mlieka
2 žĺtka
60 g rozpusteného obyčajného masla
Potom pridáme kvások a spracujeme cesto. Ja som to zvládla polievkovou lyžicou. Cesto nie je veľmi pevné, takže som si nemusela zalepiť ruku cestom. Prípadne môžete dať do robota. Misu prikryjeme utierkou a dáme na 40 – 60 minút kysnúť.
Cesto si vyberieme na múkou vysypanú dosku a rozvakláme na hrúbku 1,2 – 1,5 cm. Vykrajujeme donuty alebo šišky. Dáme na papierom vystlaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi tak 12 – 15 minút.
Kým sa pečú pripravíme si polevy.
Poleva na šišky – poleva na donuty
Vanilková žltá poleva
1 hrnček preosiateho práškového cukru
1 a 1/2 PL mlieka
1 ČL vanilkovej esencie Dr. Oetker
tekuté farbivo – žlté
Ozdoby Dr. Oetker
Mandľová tyrkysová poleva
1 hrnček preosiateho práškového cukru
1 a 1/2 PL mlieka
1 ČL mandľovej esencie Dr. Oetker
tekuté farbivo – modré + zelené
Ozdoby Dr. Oetker
Čokoládová poleva
Tmavá poleva Dr. Oetker – stačí ohrať v mikrovlnke, vyliať do malej misky a máčame. Posypeme farebnými guličkami Dr. Oetker.