Pečené čokoládové šišky s polevou

Veľmi, veľmi potichučky si v kuchyni chystám cesto na šišky, pretože aj napriek tomu, že mám mesiac v štýle #zdraveachutne, začala som konečne pravidelne behať a snažím sa stravovať zdravšie, respektíve striedmejšie , tak šišky som proste musela urobiť. Zo všetkých strán počujem o fašiangu, a moje srdce mi nedovolí neurobiť si ich. Ale za trest si dám o 3 km viac. Sľubujem :-)))))No nebudú vyprážané.  Budem ich piecť.  Polevu však musím dať, to by nebolo ono. To by mi nešlo dolu krkom 😀

Ako na to?

Urobíme si kvások:

1 sušené droždie Dr. Oetker

75 ml mlieka

1 PL hnedého cukru

 

Kým kysne kvások. Do veľkej misy si dáme:

250 g hladkej múky

35 g práškového cukru

35 g kakaa

štipka soli

75 ml mlieka

2 žĺtka

60 g rozpusteného obyčajného masla

Potom pridáme kvások a spracujeme cesto. Ja som to zvládla polievkovou lyžicou. Cesto nie je veľmi pevné, takže som si nemusela zalepiť ruku cestom. Prípadne môžete dať do robota. Misu prikryjeme utierkou a dáme na 40 – 60 minút kysnúť.

Cesto si vyberieme na múkou vysypanú dosku a rozvakláme na hrúbku 1,2 – 1,5 cm. Vykrajujeme donuty alebo šišky. Dáme na papierom vystlaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi tak 12 – 15 minút.

Kým sa pečú pripravíme si polevy.

 

Poleva na šišky – poleva na donuty

Vanilková žltá poleva

1 hrnček preosiateho práškového cukru

1 a 1/2 PL mlieka

1 ČL vanilkovej esencie Dr. Oetker

tekuté farbivo – žlté

Ozdoby Dr. Oetker

 

Mandľová tyrkysová poleva

1 hrnček preosiateho práškového cukru

1 a 1/2 PL mlieka

1 ČL mandľovej esencie Dr. Oetker

tekuté farbivo – modré + zelené

Ozdoby Dr. Oetker

 

Čokoládová poleva

Tmavá poleva Dr. Oetker – stačí ohrať v mikrovlnke, vyliať do malej misky a máčame. Posypeme farebnými guličkami Dr. Oetker.