Sypaný & strúhaný celozrnný jablčník

Mamka robieva dosť často sypanú tvarohovu štrúdlu. To ma inšpirovalo vymyslieť niečo s jabĺčkami. Tento koláč je tiež sypaný. A aj strúhaný. Nič nemiešate, len priamo na plech šup sypete a svižne strúhate. Za pár minút je koláč v plechu, a potom už len čakáte kým sa upečie. Ja som na vrch dala po dopečení aj vyšľahanú smotanu, ale nemusíte, keď nechcete.

Zároveň tam idú jemné ovsené vločky a gaštanové pyré, ktoré sa s jabĺčkami výborne dopĺňajú. Ja som tento recept robila len na malý plech, čo je polovica tradičného plechu, keďže by sme ho mali problém jesť. Teda problém by ani nebol, ale kontrolujem si váhu, lebo pri týchto víkendových vypekaniach to ide rýchlo na boky. Nech nevyzerám ako guľa 😀

Potrebujeme:

115 g celozrnnej špaldovej múky

60 g práškového cukru

1 prášok do pečiva

40 g jemných ovsených vločiek

3 jablká

125 g gasštanového pyré

150 ml mlieka

80 g obyčajného masla

200 ml smotany na šľahanie

čokoláda na ozdobu

 

Postup

V miske si zmiešame sypké suroviny. Múku, cukor, prášok do pečiva, štipku soli a vločky. Plech vystelieme papierom na pečenie. Na dno nasypeme 1/3 sypkej zmesi. Na to nastúhame 3 stredne veľké ošúpané jablká. Posypeme druhou tertinou zmesy. Na ňu nastrúhame rovnomerne gaštanové pyré. Ak ho nemáte radi, môžete nastrúhať opäť 2-3 jabĺčka 🙂 Vrch posypeme poslednou tretinou zmesy. Celý koláč rovnomerne polejeme mliekom a postuháme na vrch chladné maslo. Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme 30 – 35 minút. Pred dopekaním na chvíľu otvorte dvierka na rúre, nech vybehne para von a nech sa koláčik na vrchu a po krajoch zapečie.

Na vychladnutý koláč môžete naniesť vrstvu vyšľahanej šľahačky. Na ňu nastrúhame alebo pokvapkáme čokoládu.

Moji koštovači odporúčajú podávať koláčik riadne vychladený. Vtedy im vraj chutí najviac 🙂

dsc_0555-6 dsc_0544-3 dsc_0542-2 dsc_0537-1