Bezlepkový orechový koláč s echt karamelovým krémom

Tento orechovo - karamelový návykový koláč som robila z polovičnej dávky na malý plech. Predsa len, piekla som ho pre dvoch, nie pre celú armádu :-D

Sladko horkú chuť karamelového krému dosiahnete len ak si pripavíte poctivý karamel. Žiadny karamelový puding to neurobí 🙂 K tejto karamelovej chuti sa mi veľi hodia práve vlašské orechy, ktorých mám doma nejako veľa, tak sa snažím vymýšľať čo s nimi. A aby bol koláč bezlepkový, tak som použila pohánkovú múku. Netreba jej tam veľa, pretože do cesta idú aj mleté orechy.

cesto:

3 vajíčka

3 PL hnedého cukru

3 PL vody

3 PL mletých orechov

2 PL pohánkovej múky

3/4 ČL bezfosfátového prášku do pečiva

 

kyslý domáci lekvár

 

krém:

100 g hnedého cukru

200 ml mlieka

1 Zlatý klas alebo kukuričný škrob

3 PL obyčajného masla (zmäknuté)

Na posypanie: 100 g nasekaných vlašských orechov

 

Postup

Žĺtka vymiešame s sukrom do peny. Pridáme vodu a potom sypké ingrediencie. Nakoniec vmiešame vyšľahané bielka. Vylepeke na plech vystlaný papierom na pečenie. Použila som polovičný plech. Pečieme pri 175 stupňoch 25 minút. Necháme vychladnúť a zbavíme papiera.

Korpus potrieme vrstvou lekváru. Čím kyslejší, tým lepší, aby sme rozbili sladké chute. Na lekvár dáme krém.

Základom krému je karamel. Na panvici s hrubým dnom si dáme cukor. Necháme rozpustit bez miešana, keď je cukor rozpustený, dáme preč z ohňa a primiešame v mlieku rozmiešaný zlatý klas. Trpezlivo viešame, kým sa nevytvorí jednotna hmota. Dáme späť na oheň a varíme cca 1 minútu na hustú kašu. Prikryjeme pokrievkou, alebo potr. fóliou a necháme vychladnút. Do vychladnutého krému vmiešame maslo.

Krém rovnomerne natrieme na lekvár a posypene nasekanými orechmi, ktoré si opražíme do chrumkava na suchej panvici. Môžeme ihneď krájať. Skladujeme prikryté a v chlade.

 

dsc_0672-5 dsc_0671-4 dsc_0665-2 dsc_0664-1