Chrumkané filé s hranolkami

Poznáte ten problém, keď cestíčko na filé nie je chrumkavé a nafúknuté? Ha. Túto nepríjemnosť som riešila aj ja. Ale po pátraní v starých knihách som našla tento super recept. Skúsila som, upravila a toto je výsledok. 

Pre 3 – 4 osoby potrebujeme:

600 g filé z treskovitých rýb (6 kúskov)

7 g sušené droždie

60 ml teplej vody

150 g hladkej múky

150 ml piva

1 PL olivového oleja oleja

1 vyšľahaný bielok

múka so soľou na obalenie ryby

tuk na vyprážanie

 

domáce poctivé 2x smažené hranolky

zemiaky

tuk na fritovanie

soľ

 

Postup

Filé si necháme voľne rozmraziť. Pripravíme si cestíčko. Sušené droždie rozmiešame v teplej vode. Necháme nakysnúť. Primiešame hladkú múku, pivo a rastlinný olej. Necháme kysnúť aspoň polhodinu. Pred vyprážaním vmiešame do cestíčka vyšľahané bielko. Filé obalíme v múke so soľou. Ponoríme do cestíčka a následne vložíme do poriadne vyhriateho oleja. Oprážame z oboch strán až kým nezačne cestíčko naberať zlatý nádych.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolky. Osušíme utierkou. Vyprážame v dobre vyhriatom oleji. Po 10 minútach vyberieme na veľký tanier s kuchynskými utierkami. Necháme odkvapkať a vyprážame po druhýkrát do zlata.

dsc_0202-3 dsc_0198-2 dsc_0193-1