Sladko horkú chuť karamelového krému dosiahnete len ak si pripavíte poctivý karamel. Žiadny karamelový puding to neurobí 🙂 K tejto karamelovej chuti sa mi veľi hodia práve vlašské orechy, ktorých mám doma nejako veľa, tak sa snažím vymýšľať čo s nimi. A aby bol koláč bezlepkový, tak som použila pohánkovú múku. Netreba jej tam veľa, pretože do cesta idú aj mleté orechy.
cesto:
3 vajíčka
3 PL hnedého cukru
3 PL vody
3 PL mletých orechov
2 PL pohánkovej múky
3/4 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
kyslý domáci lekvár
krém:
100 g hnedého cukru
200 ml mlieka
1 Zlatý klas alebo kukuričný škrob
3 PL obyčajného masla (zmäknuté)
Na posypanie: 100 g nasekaných vlašských orechov
Postup
Žĺtka vymiešame s sukrom do peny. Pridáme vodu a potom sypké ingrediencie. Nakoniec vmiešame vyšľahané bielka. Vylepeke na plech vystlaný papierom na pečenie. Použila som polovičný plech. Pečieme pri 175 stupňoch 25 minút. Necháme vychladnúť a zbavíme papiera.
Korpus potrieme vrstvou lekváru. Čím kyslejší, tým lepší, aby sme rozbili sladké chute. Na lekvár dáme krém.
Základom krému je karamel. Na panvici s hrubým dnom si dáme cukor. Necháme rozpustit bez miešana, keď je cukor rozpustený, dáme preč z ohňa a primiešame v mlieku rozmiešaný zlatý klas. Trpezlivo viešame, kým sa nevytvorí jednotna hmota. Dáme späť na oheň a varíme cca 1 minútu na hustú kašu. Prikryjeme pokrievkou, alebo potr. fóliou a necháme vychladnút. Do vychladnutého krému vmiešame maslo.
Krém rovnomerne natrieme na lekvár a posypene nasekanými orechmi, ktoré si opražíme do chrumkava na suchej panvici. Môžeme ihneď krájať. Skladujeme prikryté a v chlade.