Celozrnné hanácke makovníky a lekvárovníky {zdravé}

Mak mám rada a určite nielen preto, že obsahuje viac vápnika ako mlieko. Teraz, keď je mesiac v štýle chutne a zdravo, skúšam zdravšie obmeny mojich obľúbených jedál, ktorých sa nedokážem vzdať. A celkom sa mi toto experimentovanie páči. Fakt, na ktorý si musíte zvyknúť je, že keď zjete nejaký koláčik zo špaldovej celozrnnej múky, budete rýchlejšie a dlhšie sýty. Predtým ste toho jedli na kusy, teraz len po kusoch.

Celozrnné kysnuté cesto

2 ks sušeného droždia Dr. Oetker (to je ako 1 kocka klasického droždia)

1 dcl mlieka + 1 PL hnedého cukru

1 kg hladkej špaldovej celozrnnej múky

1 PL soli

1 dcl oleja

500 ml vlažného mlieka

 

plnka 1

10 pl maku + 3 pl mlieka + 1 PL medu alebo kukuričného / javorového sirupu = aspoň 1 minútu povaríme

prisypeme 2 hrste hrozienok, a je to.

 

plnka 2

jahodový dia džem

POSTUP.  Vo veľkej mise si urobíme kvások (droždie + mlieko + cukro). Keď podrastie, pridáme do misy ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto, necháme na teplom mieste aspoň 30 minút. Potom robíme rovnako veľké guľky – použila som digitálnu kuchynskú váhu a navážila som 30 g guľky. Prstami tvarujeme do požadovaného tvaru (ako na obrázku) a plníme plnkou podľa výberu. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch 20 minút.

  • dada

    špaldová múka nie je bez lepku

    • Ano, nie je bez lepku, to je pravda. Ale pre niektorych, ktori trpia nizsou intoleranciou na psenicny lepok je vybornou alternativou, ako napriklad u mojej svagrinky, u ktorej to krasne funguje.

    • foodblogerka Bianka

      Ano, nie je bez lepku, to je pravda. Ale pre niektorych, ktori trpia nizsou intoleranciou na psenicny lepok je vybornou alternativou, ako napriklad u mojej svagrinky, u ktorej to krasne funguje.