Ryžový šalát s kvakou

Keď si varím niečo rýchle neskoro večer, keď prichádzam z práce po 19tej, snažím sa vynechať mäso, ktoré mi nevie takto večer stráviť a preferujem prípravu na pare. V mrazničke mám pre takéto stavy núdze množstvo hlbokomrazenej zeleniny. Nesmie chýbať brokolica, mrkva, kvaka, woková zeleninka, hrášok, ak sa chcem rozmaznať tak aj kukurica, ktorú milujem asi tak ako 95 % ostatných ľudí :-). Potom už len stačí skombinovať s ryžou, ryžovými rezancami, cestovinou, bulgurom či quinou. Dochucujem bielym jogurtom, citrónovou šťavou, syrom či len soľou. Podľa nálady. Veď to poznáte 🙂

Na rýchly ryžový šalát potrebujeme

1 hrček guľatozrnnej ryže (viem-viem, nie je to najvhodnejšia surovina na večer, použila by som aj hnedú, ktorá má lepší glykemický index, ale dlhšie sa varí a ja mám hrozný hlad a potrebujem uvariť jedlo do 20-30 minút)

350 g zeleniny (brokolica, mrkva, hrášok)

100 g hlbokomrazenej kvaky (kde ju kúpite?)

soľ

3 PL citrónová šťava

nastrúhaný  syr (kto má čo rád, ja som si tento raz dala parenicu)

 

Postup

Tento šalát som pripravila v jednej nádobe a predsa na pare 🙂 ako? S mojim novým pomocníkom Optimum ThermoCook. Do košíka som dala 1 hrček ryže, do nádoby 900 ml prefiltovanej vody. Nastavila som program RICE. Potom som dala do pariacej nádoby mrazenú zeleninu a naparovala prikryte 10 minút. Keď bol program na varenie ryže ukončený, ryžu som dala do misy, pridala zeleninu, osolila a pokvapkala citrónovou šťavou. Porciu som dochutila nastrúhaným syrom. Včera do polhodinky 🙂

DSC_0381-6

Môj nový pomocník Optimum ThermoCook

 

DSC_0371-3