Červené rizoto s koreňovou zeleninou a sušenými dubákmi

Utorok si môžem dovoliť variť aj dlhšie ako pol hodinku, pretože muž je na floorbale. Už cez deň mi v robote chodili po rozume nápady, čo také by to mohlo byť. Vyšlo to na červenú ryžu, ktorej žiaľ, nestačí 20 minút, ako klasickej bielej. Táto sa varí 40 minút. Ľudkovia, ale aj keď sa varí tak dlho, stojí to za to. Veľmi je chutnučká. A ako píšu na obale, „červený ryža je dobrý zdroj vitamínov, stopových prvkov, aminokyselín a vlákniny. To stojí za to, nie?

Príprava je easy, 1 hrnček ryže a 2 hrnčeky vody. Ale aby to nebola nudna, pridala som 1 zeleninový bujón bez glutamanu. Prikryla som to pokrievkou a varila tých slávnych 40 (prípadne 50) minút. Keď sa dovárala, pridala som za hrsť nasekaných sušených dubákov, premiešala a nechala som ju ešte dojsť. Nemala by sa všetká voda vypariť a malo by to tvoriť vláčne rizotko. Ak treba, prilejte vodu pred dováraním. Nemôže to byť suché, to nie je ono.

Tak rizoto by bolo, a ešte k nemu nejakú zaujímavú zeleninku 🙂

K tomuto som pripravila na malé kocky, alebo hranolčeky pripravenú koreňovú zeleninu. Stačí 1 oranžová mrkva, 1 žltá mrkva, 1 šalotka, kúsok zeleru. To som dala na rozžhavenú panvicu, kde som dala rozpustiť 1 PL ghee (može byť aj obyčajné maslo). Naprv dajte osmahnúť šalotku, potom mrkvu a zeler. Bude to krásne voňať. Opekáme s citom a nenecháme zeleninu veľmi zmäknúť. Nezabudneme osoliť a okoreniť. Mne sa tam osobne nežiadajú iné koreniny, ale pokojne by sa tam ešte mohla pridať petržlenová vňať, alebo čerstvý koriander. Pokvapkáme citrónovou šťavou (cca 2 pl) a odstavíme.

Podávame tak, že najprv dáme hubové rizoto z červenej ryže a potom na to zeleninku. Budete si prštky oblizovať a ani mäso vám nebude treba 🙂

DSC_0011-2 DSC_0008-1