Chytré makové šúľance a.k.a. gnocchi

Keď som videla na jedne lifestylovej stránke video, ako robia gnocchi, napadla ma myšlienka, že by som takto mohla urobiť makové šúľance. A keď som dostala chuť na mak (ktorý podľa mojej mamky obsahuje viac vápnika ako mlieko), tak som zašla do obchodu a kúpila zemiaky, múku a maslo 🙂

Len čo som prišla domov, vyzula som sa, dala bozk mužovi a utekala som dať variť zemiaky. Kým sa varili, pripravila som si môjho najlepšieho kamoša v kuchyny, pána Kenwooda, aby mi pomohol s pomletím zemiankov. Pripravila som si maslo, mletý mak, … všetko čo je potrebné na mega rýchle makové šúľance:

1 kg zemiakov v šupke (umyjeme a dáme variť), potom pomelieme na mäsovom mlynčeku cez najmenšie dierky
2 celé vajíčka
180 – 220 g polohrubej múky (podľa toho, akú sú zemiaky)
50 g obyčajného masla
soľ

Ako na to?

Všetko spolu spracujeme na cesto a dáme do zdobiaceho vrecka (špičku som dala bez vzoru), ale môžete skúsiť aj cifrované šúľance. Predtým ako si dáte variť vodu na šúľance, uviažte o ušká hrnca nitku (dajte ju dvojmo, nech sa nepretrhne). Vodu trochu osolíme. Keď vrie, robíme asi tak 1,5-2 cm šúľance, ktoré režeme nitkou (pozri video nižšie). Môže sa stať, že sa vám nitka vplyvom teplej pary natiahne (môžete to vyriešiť vareškou, o ktorú nitku pri uchu hrnca napnete) a môže sa stať aj to, že sa vám gnocchi budú o nitku lepiť (očistite nitku od cesta).

Za okamih máte v hrnci kopec šúľancov, ktoré sa vám budú pekne vynárať. Šúľance vylovte menším sitom a dajte do misky s maslom. To je ale chytré!

Na dochutenie môžete použiť:
mletý mak
práškový cukor
slivkové chutney

Ja som si šúľance zobrala aj na obed do práce a dochutila som si ich bazalkovým pestom a parmezánom – bola to lahôdka.

DSC_0039-1