Domáca kokosovo – čokoládová zmrzlina

Na slovo "domáci" začína počúvať veľa ľudí. A aj domáca zmrzlina a sorbety získavajú na popularite. Dôvod je jasný. Viete čo jete!

Ako sa začal príbeh o domácej zmrzline?

Prišli prvé teplé dni a otvorili stánky so zmrzlinou, kúpila som si prvý magnum v roku 2016 (milujem ten jahodový s bielou čokoládou) a pokukovala som na belasý stánok so zmzlinou na Černyševského. Náhoda chcela, že som listovala v júnovom F.O.O.D. a našla som tam reklamu na zmrzlinovač od TESCMA a keď som šla okolo ich obchodu, tak som sa popýtala predavačky na ten zmrzlinovač. Potešila som sa, že bol celkom kompaktný. Takže som hneď kalkulovala, že mi nebude v kuchyni až tak prekážať. Keďže stál 40 eur, ešte som zbehla do DMky po kupón na 20 % zľavu a potom som už hrdo kráčala do auta s krabicou 🙂

V mini knižke ku zmrzlinovaču bol návod a pár receptov. Recepty nič moc, takže som si vymyslela nejaký ten svoj. Príchuť bola jasná. Čokoládová 🙂

RECEPT na domácu kokosovo-čokoládovú zmrzlinu:

500 ml mlieka (ja som dala kokosové)

180 ml kokosovej smotany

90 g cukru

25 g holandského kakaa

100 g čokolády

 

POSTUP: Do hrnca dáme 250 ml mlieka, smotanu, cukor a kakao. Povaríme minutku. Odstavíme z ohňa a pridáma na kocky polámanú čokoládu. Miešame kým sa nerozpustí. Potom prilejeme zvyšné mlieko. Dáme do plastovej nádoby. Chvíľu necháme pri izbovej teplote a potom šup s tým do chladničky.

Ako urobiť domácu zmrzlinu so zmrzlinovačom a bez neho? 

Postupovala som podľa návodu, ktorý bol pribalený k zmrzlinovaču – bol dosť stručný, žiaľ. Pripravila som si zmes, ktorú som vychladila v chladničke (recept vyššie). Nádobu som dala na 20 hodín do mrazničky (odporúčajú minimálne 18 hodín). Potom som naliala 2/3 pripravenej zmesy do nádoby (4 cm pod okraj ako odporúčali) – viac sa mi tam nezmestilo a točila som klukou. Na stranách nádoby sa začala tvoriť zmrzlina, ktorú som oškrabkala z okrajov. Po 20 minútach sa však zmrzlina nespravila. Asi som to tam nemala dávať všetko naraz, ale postupovať podľa videa, ktoré som našla až neskôr, keď som pátrala, prečo mi to nejde, tak ako sľuboval návod 🙁

Tak som to šupla do mrazničky. Po 20 minútach premiešala, potom po polhodine opäť a zmrzlina bola na svete. A bola úžasná. Dozdobila som ju kokosom a čučoriedkami. Môžete poliať aj koňakom alebo Baiyleys 🙂

Podarilo by sa to aj bez toho 40 eurového zázraku :-/ Pretože zvyšná 1/3 zmesy, ktorá sa mi nezmestila do nádoby, zmrzla v umelohmotnej miske tak isto ako tá zmes v tom Tescoma vedierku. Základom úspechu je priemešavať zmes počas toho, ako to zamŕza. Nabudúce skúsim naliať do zmrzlinovača menej zmesy 🙂 a prilievať postupne. Chcem ešte urobiť pravú vanilkovo smotanovú zmrzlinu, v ktorej budú zrniečka vanilky 🙂