Keďže zemiak je potrebné dobre dochutiť, určite skúste syr s modrou plesňou. Slaná a výrazná chuť sa veľmi dobre hodí k zemiakom. Tento recept nie je v ničom svetoborný, nehľadajte za tým vedu. Tie najchutnejšie jedlá sú vždy jednoduché.
Na 4 porcie potrebujeme:
4 veľké zemiaky
1 trojuholník syra s modrou plesňou
1 + 4 vajíčka
4 plátky šunky (odporúčam pražskú šunku, alebo šumavskú šunku do Mecomu)
čierne mleté korenie
Postup:
Veľké zemiaky umyjeme, poprepichujeme na viacerých miestach ihlicou či vidličkou a pečieme pri 200 stupňoch aspoň 30 minút. Záleží od odrody a veľkosti zemiakov. Ak by ste zemiak neprepichovali, piekol by sa dlhšie.
Upečené zemiaky pozdĺžne prekrojíme. Vnútro vydlabeme nožíkom a čajovou lyžičkou. Túto zemiakovú hmotu môžeme zúžitkovať do lahodnej zemiakovej polievky, ktorú nájdete TU.
Zemiaky naukladáme na plech a plníme plnou. Ak sa vám nakláňajú, zrežte zo spodnej oblej časti zemiaku, aby stál pekne rovno. Do niektorých zemiakov môžeme dať žĺtko a podľa veľkosti jamky v zemiaku aj časť bielka, osolíme a okoreníme.
Plnka: Do misky nastrúhame nahrubo syr, pridáme nadrobno nakrájanú šunku, vajíčko a premiešame. Ak máte čerstvú pažítku, pridajte aj tú 😉
Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút. Podávame so zeleninovým šalátom preliatym čerstvou citrónovou šťavu a olivovým olejom.