Keď som robila plnené zemiaky (klikni TU) ostalo mi dosť veľa zemiakovej hmoty, ktorú som vydlabala z upečených zemiakov. Bolo mi ľúto nevyužiť tie chutné zemiaky, ktoré už boli upečené. Sú vhodné do zemiakovej kaše s cibuľkou, do placiek so slaninkou, ale mne vtedy napadla polievka. Zemiakovú sme už nemali dávno. Ale táto mala vďaka odlišnej úprave zemiakov výraznejšiu zemiakovú chuť.Pretože, keď robievam zemiakovú polievku bežne, najprv varím zemiaky vo vode a potom prilievam mlieko či smotanu. Tu nebola do polievky pridávaná žiadna voda!
Potrebujeme:
vnútro upečených zemiakov
soľ, biele mleté korenie
polotučné mlieko
pre dochutenie a zjemnenie maslo či tekvicový olej/tekvicové semienka
Postup:
Zemiaky dáme do hrnca, prilejeme trochu mlieka. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, dochutíme soľou a bielym korením. Podľa požadovanej hustoty polievky dolejeme mlieko. Privedie do varu a odstavíme. Primiešame 1 PL obyčajného masla a necháme rozpustiť, alebo prilejeme pri servírovaní rastlinný olej podľa chuti.