Možno to už poznáte. Možno ešte nie a radi by ste skúsili, tak ak ako ja, urobiť si svoj jogurt. Je to hračka. Aj ja som sa toho bála, ale podaril sa. Večer som ho urobila. Do rána prebehol proces „jogurtizácie“ a raňajky boli pripravené.
Jogurt si môžete urobiť biely bez cukru, ale aj osadený a s príchuťou akú si len pomyslíte 🙂
Ja Vám odporúčam tento biely:
1 l plnotučného mlieka
1 živý jogurt biely (mal by obsahovať jogurtové baktérie, ja som kúpila Živý jogurt od Tami, vyrobený tradičnou metódou zrenia v tégliku)
cca 5 pohárikov na jogurt (2 – 3 decové)
Mlieko dáme do hrnca s hrubším dnom a zohrievam, kým neprevrie – nezačnú prvé bublinky a kôra. Nezabudnite ho dovtedy miešať keramickou vareškou či antikorovou lyžicou, lebo sa Vám pripečie ako mne 🙂 Prevarenie mlieka je dôležité kvôli zbaveniu sa prípadných mikroorganizmov. A ideálne je, keď nepoužívate drevenú varešku na miešanie, pretože na nej môžu byť tiež mikroorganizmy. Mlieko vypnite a nechajte ho vychladnúť na 50 stupňov. Ja som mala teplomer, ale stačí, keď to odsledujete tak, že bude mlieko horúce a v okamihu, keď v ňom budete vedieť na 10 sekúnd udržať dva prsty. Môžete do neho vmiešať jogurt. Stačí dve lyžice. Ja som však dala celý.
Hneď plníme do sklených zatvárateľných pohárikov. Zabalíme ich do deky. Proces kedy sa z tohto mlieka s jogurtom stane hustý jogurt je podmienený teplotou okolo 30 – 40 stupňov. Preto tá deka.
Ideálne je kedy robíte jogurt neskoro večer a do rána ho necháte v deke. Potom ráno ich treba dať do chladničky a do 3 dní spapať.