Šalát s bryndzovými nokmi s medvedím cesnakom

Bola polovica marca a už sme nachytali dvoch ľudí ako pod cestou v jarku trhajú niečo zo zeme. Nešlo nám to do hlavy, pretože múdry internet píše, že medvedí cesnak rastie v apríli. Keď sme sa vracali zo Zochovej chaty, bolo len 7 stupňov. Bola dosť chladno a v lese, kde stromy odchytili všetko slnko a horský potok chladil okolité kamene bolo ešte zimšie. Mala som pocit, že je okolo nuly. Keď sme vstúpili medzi stromy, zacítili sme ho. Smiali sme sa, pretože sme mali pocit, že je to len prelud a naša fantázia. Ale našli sme ho. Rástol blízko horského potôčila. Najprv len menšie 7 centimetrové lístky. Potom veľké pole, ktoré už pred nami dvaja ľudia pretrhali a dôkladne postúpali. Natrhali sme si zo desať hrstí a išli sme hrdo domov. Kde nás už čakalo chladené kuriatko. Kým sa však upieklo. Neodovali sme a urobili sme si tento rýchly šalát s bryndzovými nokmi. 

Čas na prípravu: 10 minút, Čas varenia či pečenia: 0 minút

Na dve porcie potrebujeme:

6 hrstí poľného baby šalátiku

125 g bryndza

40 g obyčajné maslo

hrsť čerstvého medvedieho cesnaku – dôkladne umytého

strapec červeného hrozno

4 PL olivový olej

4 PL šťava z čerstvého citrónu

morská soľ

Ako na to? 

Bryndzu a maslo vyberieme z chladničky. Maslo nastrúhame na veľkom strúhadle a premiešame s bryndzou. Pridáme najemno nasekaný medvedí cesnak a dôkladne aspoň 1 minútu miešame.

Do veľkej misy dáme šalát, pokropíme olejom a citrónom, osolíme. Rukami premiešame a rozdelíme do dvoch hlbokých tanierov, alebo misiek.

Dvoma malými lyžičkami formujeme noky, ktoré dáme na šalát, pridáme bobule hrozna.

Podámave s tmavým chlebíkom, alebo bielou bagetou. Kto má ako rád.

DSC_0286-6