Hovädzie dusené so zeleninovým krémom & zemiakovou kašou s batátmi

Každých 7 dní na mňa dolahne tá istá otázka: „Čo bude v nedeľu na obed?“. Polievka je jasná, vymením rezance za písmenká, hovädzrie za kuracie, a je novinka na svete. Ale druhý chod je veľkou neznámou asi aj pre vás. Odtrhite sa od rezňov so šalátom a skúste niečo zdravšie a najmä ľahšie na prípravu. Odporúčam pomaly pečenú hovädziu sviečkovú so zemiakovou kašou s batátmi a zeleninovým krémom.

Potrebujeme

olej na vypráženie (arašidový, repkový)

1 veľká cibuľa na polkolieska

3 mrkvy na kolieska

2 petržleny na kolieska, možete pridať aj kaleráb či zeler

2 strúčiky cesnaku

1 krásny kus hoväzdieho mäska, môže byť falošná sviečková

3 PL horčica

soľ, korenie

3 PL hladkej ryžovej múky

1 kocka hovädzieho bujónu + 500 ml vody/ alebo pár naberačiek z nedeľnej polievky, ktorú práve pripravujete

2 PL obyčajného masla

Postup

Pripravíme si zapekaciu misu s vrchnákom. Na dostatočne veľkú panvicu (tak aby sme tam mohli opražiť aj mäsko) si dáme olej, opražíme na ňom cibuľu a aj ostatnú zeleninu. Prudko opečieme. Zeleninu dáme do zapekacej misy a výpek si ešte necháme.

Mäsko okoreníme a osolíme, potrieme horčicou (pokojne aj rukami, je to tak rýchlejšie) a posypeme rovnomerne múkou. Opražíme na výpeku zo všetkých strán mäsko, aby sa nám zatiahlo. Ak je potrebné, dáme predtým ešte olej, aby sa to malo na čom oprážať. Potom opražené mäsko dáme do zapekacej misy spolu s výpekom a pridáme aj vývar. Zakryjeme a dáme do rúry na 2 hodiny pri 180 stupňoch.

Po 2 hodinách vyberieme mäsko na dosku, zeleninu dáme do misy a rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo v mixéri s možnosťou mixovania teplého obsahu. Pridáme maslo a ak treba, tak dochutíme, ale podľa skúseností ani netreba.

Zemiaková kaša s batátmi

6 veľkých zemiakov a 1 veľký batát ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Dáme variť vo vode, do ktorej pridáme soľ a drvenú rascu. Keď sú uvarené, scedíme, pridáme 4 PL obyčajného masla a 100 ml mlieka a soľ podľa chuti, lebo batát je dosť sladký. Rozmačkáme.

Servírujeme

Mäsko nakrájame na tenké plátky a podávame so zemiakovou kašou s batátmi a prelejeme zeleninovým krémom.