Jablkové palacinky so slivkovým chutey, škoricou a domácou šľahačkou

Plný košík jabĺk? Čo s nimi? Túto dilemu mi pomohol vyriešiť recept z kuchárskej knihy vydanej v roku 1957, ktorú mala v knižnici moja starká. Skúste jablkové palacinky – na raňajky či večeru. Pre maškrtné jazýčky kedykoľvek 🙂  Určite odporúčam jemnú chuť palaciniek doplniť pikantným lekvárom, chutney či džemom – ríbezľovým či slivkovým. Budú sa míňať o 106.

Na 4 porcie potrebujeme

3 žĺtky
1 škoricový cukor Dr. Oetker
250 ml mlieka
250 ml sódy alebo minerálky
štipka soli
50 g celozrnnej špaldovej múky + 150 g hladkej špaldovej múky
150 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
3 vyšľahané bielka
maslo na vymastenie panvice

Na dochutenie a zdobenie: slivkové chutney, 1 smotana na šľahanie, škoricový cukor

Postup

Žĺtka vymiešame s cukrom, mliekom a minerálkou, pridáme soľ. Pridáme múku a vyšľahané bielka a tiež jablká. Na panvici robíme palacinky, cesto vždy pred naberanim premiešame, lebo jablká padajú na dno. Placainky môžete plniť slivkovým chutney, alebo nastrúhanými jablkamí, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou a posypene cukrom.

A určite mi dáte za pravdu, že najlepšie sa k tomu hodí kooopec domácej šľahačky, ktorú najľahšie urobíte pomocou šľahačkovej fľaše na bombičku.