Krémové polievky, to je moje 🙂 cez leto cuketová, či tekvicová, z času na čas hrášková či šošovicová. Prípadne špargľová. Skúsila som aj zo stonkového zeleru. Trochu som sa bála, že bude aromatická, ale poistila som to dostatkom zemiakov. Naozaj stračí dochutiť len soľou, vôbec nie je potrebný bobkový list či muškátový oriešok. Základom je maslo a cibuľa. Na tú určite nezabudnite…
1 PL praženého masla/ masla
1 malá červená cibuľa nakrájaná na kocky
5 stredne veľkých zemiakov nakrájaných na kocky
2 hrnčeky nakrájaného stonkového zeleru
1 stredný petržlen nakrájaný na kocky
soľ
1 liter filtrovanej vody
Ako na to? Na masle opražíme cibuľu, pridáme zeler, petržlen a zemiaky. Opražíme 3 minútky a zalejeme vodou. Osolíme a varíme minimálne 20 minút. Keď je zelenina mäkká, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dosolíme. A môžeme hneď podávať.