Naked cake & cupcakes s krémom z bielej čokolády

Páčia sa vám holé (naked) torty? Nemáte radi maslové plnky a fondant? Toto je niečo pre vás!

Som marcipánofil a ako malá som vždy vyjedala z tort ružičky. Ostalo mi to dodnes. To však nemení nič na tom, že sa mi páčia prirodzené naked torty s kopou ovocia dozdobené kvetmi a kopou krému či šľahačky. Aby vyzerala torta efektne, dôležité je použiť čerstvé ovocie a kvety. Na druhej strane, keby niet poschodového stojana z www.panikolacikova.sk, tak by to vyzerala ako mala tuctová torta s kopou malých cupcakes.

Na 35 cupcakeov a 4 poschodovú naked tortu potrebujeme 2 x toto cesto:

250 g zmäknutého masla
300 g kryštálového cukru
5 vajec
150 ml mlieka
1 vanilkový cukor
450 g hladkej múky
1 balenie prášku do pečiva

Postup

Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme vajíčka a vanilkový cukor a miešame aj minimálne 3 minútky. Potom na striedačku pridávame múku s práškom do pečiva a mlieko. Vznikne nám pevné tahavé cesto. Tak to má byť.

Cestom naplníme dve formy s priemerom 18 cm. Aby ste odhadli, že ste dali do formy rovnaké množstvo cesta, možete vytarovať formu na vahe a navážiť 300 g. Uhladíme. Pojde to trochu obtiažne, lebo je cestu hutné, ale majte trpezlivosť. Istú prácu robí aj rúra, ktorá mesto pekne zarovná. Pečieme 30 minút pri 170 stupňoch.

Zvyšok cesta dávame do mafinových košíčkov a pečieme 25 minút.

Potom uboríme druhú dávku cesta.

Krém z bielej čokolády

200 g bielej čokolády ohrievame v hrnci s hrubým dnom v 500 ml smotane na šľahanie. Pridáme 3 pl cukru. Uvaríme riedky krém a necháma vychladnúť. Ideálne je, keď si krém uvaríte deň pred plnením. Potom studený krím vyšľaháme na krém. Trvá to, ale nebojte sa, zrazu sa Vám pred očami začne krém dvíhať a bude držať tvar. Ja som bola netrpezlivá a myslela som si, že by to už mohlo byť a nebolo. Krém sa roztekal a nedržal tak ako by som si želala. Nie vždy sa podaria veci tak ako po predošlé razy 🙁

Šlahačkový krém

To je taká klasika, ktorá vždy výjde. Ak by ste mali krému z bielej čokolády málo, majte v zásobe v chladničke smotanu na šľahanie a urobte si záložný krém.

250 ml smotany na šľahanie
2 PL práškového cukru (preosiať)
trošku vanilkovej esencie

Zdobenie

Použila som cca 400 g jahôd

Ten krásny stojan si môžete prenajať z mojej web stránky www.panikolacikova.sk.