Ružový losos v horčicovo-medovej marináde s chrumkavou perinkou

TIP NA VIANOČNÚ POCHÚŤKU!

Akú rybu plánujete pripraviť na štedrovečerný stôl? Stále neviete a váhate? Nie som síce prorok, ale myslím si, že váš výber bude mať 3 základné kritériá:

  • nemala by mať kosti!
  • mala by sa pripravovať ľahko (a rýchlo)!
  • musí byť chutná!

Vianoce sú výnimočné a tak si zaslúžia aj výnimočné chute, tak aby sa všetci okolo stola zalizovali a zostala prázdna misa! Ak už máte dosť vyprážaného filé, pripravte si lososa. Túto rybku majú radi aj deti aj dospelí, je zdravá, dokonca vhodná aj pre budúce mamičky. Keďže sa ryba pripravuje v rúre, nemusíte stať pri šporáku a inhalovať výpary z vyprážania. Stačí si nastaviť časovač a medzitým si popíjať vaječný koňak s rodinkou a sledovať rozprávky. Príprava štredrej večere nebola nikdy tak jednoduchá.

DSC_0100-9DSC_0103-10Marináda

1 PL med

1 PL sezamový olej

1 PL dijonská horčica

soľ

Rybka

1 balenie (250 g ) ružového lososa bez kože Frodo Exklusiv od Ryba Žilina

3 PL strúhanka

2 PL nastrúhaného parmezánu

2 PL čerstvej petržlenovej vňate

maslo na vymastenie zapekacej misky

Postup

Lososa vyberieme z obalu, umyjeme vlažnou vodou. veľmi rýchlo sa rozmazuje. Sačí ho nechať pár minút na doske. Zapekaciu misku si vytrieme maslom. Stačí úplne jemná vrstva. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.

V jednom hlbokom tanieri si pripravíme  marinádu a v hruhom si dáme strúhanku, parmezán a petržlenovú vňať. Rybku jemne osolíme, ponoríme do marinády a jednou stranou obaľujeme v strúhanke – aj na viackrát. Položíme neobaľovanou stranou do zapekacej misky.
DSC_0114-14 DSC_0119-16

Pečieme približne 15 minút. Losos nie je nutné pripravovať dlhou. Rybka má jemné mäsko. Ak by sme ju piekli dlho, bola by suchá.

Ako prílohu môžete dať tradičný zemiakový vianočný šalát. Ak si budete túto rybku pripravovať inokedy, môžete zvoliť zemiakovú kašu s opraženou šalotkou, alebo fazuľky mungo.

DSC_0126-17 DSC_0137-20